Foto: Jan H. de Roij
Foto: Jan H. de Roij Foto:

Wethouder Kees Wassenaar: “Klei door een rietje blazen”

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart vandaag een gesprek met wethouder Kees Wassenaar; verantwoordelijk voor onder meer de woningbouw, ruimtelijke ordening en Groene Zone/Valkenhorst. “Door op 16 maart je stem uit te brengen toon je als dorpsbewoner je betrokkenheid en je verantwoordelijkheid.” Hij ziet de stembusgang niet alleen als een recht, maar ook als een burgerplicht.

Door Jan H. de Roij

Kees Wassenaar is een bestuurder pur sang. Hij werkt al sinds 1970 in gemeenteland. Hij gaat straks “met pijn in het hart” met pensioen als het huidige bestuur na de verkiezingen plaats maakt voor een nieuwe ploeg. Dan kan hij zich volledig storten op zijn taken als voorzitter van de Rijnlandse Molenstichting. Hij vindt zijn werk intensief en eigenlijk niet te doen als part time job. De motie van wantrouwen die in 2019 tegen hem (onsuccesvol) werd ingebracht in de gemeenteraad betreurt hij, maar heeft hem niet echt geraakt.
Gevraagd naar zijn grootste teleurstelling in de afgelopen jaren, antwoordt hij “soms is het wel klei door een rietje blazen”. Het vergt te veel tijd voordat grotere bouwprojecten gerealiseerd zijn: “je begint er blijmoedig aan, maar dan blijkt het toch tegen te vallen, vanwege onverwachte tegenvallers.” Als een belangrijk succes in zijn wethouderschap ziet hij de bestuurlijk afspraken over Valkenhorst uit 2018. In dit document werden tussen Wassenaar, Katwijk en de provincie afspraken gemaakt over de ontwikkelingen in Valkenhorst. “Eindelijk werden belangrijke kwesties vastgelegd; het vormt de basis voor onze rechten.” Een van die kwesties betrof de breedte van de Groene Zone: “En dat is geen 1500 meter” zegt de wethouder “dus het heeft geen zin om daarop te blijven aandringen”.
Op het concept bestemmingsplan Valkenhorst heeft ons dorp gereageerd met een zienswijze. Daarin werden door onze gemeenteraad een aantal aanvullende voorwaarden gesteld zoals geen windmolens bij het Valkenburgse meer, meer groen in de bufferzone als er gebouwd gaat worden in de Zijlhoek en afwaardering van de Katwijkse weg. Uit een reactie blijkt dat Katwijk van plan is deze eisen terzijde te schuiven. De wethouder begrijpt dat wel, want “ze vallen buiten de bestuurlijke afspraken uit 2018 en buiten dit bestemmingsplan Valkenhorst”, maar hij gaat desalniettemin hierover in overleg met Katwijk. Zodra er een definitief bestemmingplan is vastgesteld en mocht blijken dat de voorwaarden niet zijn vervuld, zal de gemeenteraad dan moeten besluiten over acties. Wat Valkenhorst betreft is zijn inzet: “een goede inrichting van de overgangszone, een geleidelijke overgang van de groene buffer in een lage bebouwing en het verkeersluw maken van de Katwijkse weg.”
Het woningbouwprogramma van Wassenaar draait volgens de wethouder de komende jaren om de grotere projecten: gemeentewerf, Den Deijlschool en het ANWB-terrein. De oproep van de VVD in Den Haag om het ANWB-terrein te annexeren kenmerkt hij als “een domme actie”. Hij ziet hiervoor geen draagvlak in Den Haag en de provincie. Buiten deze locaties ziet hij geen mogelijkheden voor grotere woningbouwprojecten in Wassenaar “of we moeten het weiland of de hoogte in”, maar hij is geen voorstander van het opofferen van groen voor stenen.
Tot slot hamert hij erop dat onze gemeente ook in de toekomst zich verantwoordelijk blijft gedragen tegenover buurgemeentes en in de regio. Zo houden we onze mooie gemeente en regio in stand.