Afbeelding
Foto:

Op zoek naar enthousiaste vrijwilligers

Op zomaar een donderdag heb ik in de Wassenaarse bibliotheek afgesproken met wethouder Inge Zweerts de Jong, projectleidster Joke van het Taalhuis en Monazza. Aanleiding voor ons gesprek is het Taalhuis in Wassenaar. Het blijkt gezellig druk in de bibliotheek. Er staan diverse mensen aan de balie die hun boeken terugbrengen en ook nieuwe boeken worden weer meegenomen. Nu de corona weer wat afneemt, kunnen we meer activiteiten oppakken en naar de bieb gaan; alles is steeds beter mogelijk. Elkaar zien en ontmoeten kan en mag weer, ook in onze Wassenaarse bibliotheek.

Door John Schrader

Het Taalhuis is in september 2016 gestart en is in de afgelopen jaren enorm gegroeid en een groot succes. Vele mensen die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen, zijn geholpen. Ook Monazza; haar grote wens is nu verder te gaan met het leren van de Nederlandse taal via een taalvrijwilliger. Echter er zijn mede door de coronaperikelen veel te weinig taalvrijwilligers beschikbaar. De corona hield begrijpelijk veel taalvrijwilligers thuis, maar inmiddels wordt ook het aantal taalvragers steeds groter. Monazza heeft twee jonge dochters die naar school gaan, maar thuis wordt weinig Nederlands gesproken. Monazza komt uit Pakistan en de Nederlandse taal blijft ook na de inburgering moeilijk. Gelukkig heeft ze een goed contact met haar buren en een goede vriendin. Maar ze zou het leuk vinden gewoon eens lekker te kletsen over van alles en nog wat met een taalvrijwilliger.
Inge raadt haar aan ook vrijwilligerswerk te gaan doen om zo de taal te spreken. Ze zegt ook dat het taalcafé een goede optie is; iedere maandagmiddag in het Van Heeckerenhuis om met meerdere mensen gezellig wat te praten.Inge en Joke zijn ook blij met de goede samenwerking tussen de gemeente en de bibliotheek; de gemeente zorgt voor de faciliteiten en steeds meer mensen vinden de bibliotheek niet meer alleen voor het halen van boeken maar ook om elkaar te ontmoeten. Zo blijft de taal centraal staan maar steeds meer ook in gesprekken. Inge geeft ook aan dat de taal belangrijk is en toegang geeft tot de samenleving.
In Wassenaar komt op dit moment 20% van de inwoners uit een andere cultuur en daar kunnen we dus veel van elkaar leren. En dat is juist zo bijzonder aan het taalvrijwilliger zijn. Het is niet alleen iemand anders helpen maar ook een verrijking voor jezelf. Daarom hopen Joke en Inge dat vele mensen zich komen aanmelden zodat het Taalhuis nog meer anderstaligen kan helpen. Aanmelden kan op donderdagmorgen tijdens het taalspreekuur van 10.00 tot 12.00 uur of online via obvw.nl/taalhuis. Gewoon doen dus en aanmelden bij de bibliotheek; het kan en het mag weer! Van links naar rechts op de foto: Monazza, Inge, Joke en Hanneke