Oude Trambaan, foto: Jos Knijnenburg
Oude Trambaan, foto: Jos Knijnenburg Foto:

Fietspad Oude Trambaan ondergaat komende twee maanden een ingrijpende reconstructie

Wassenaar - Fietsers tussen Wassenaar Noord en Leiden moeten vanaf komende maandag 28 februari rekening houden met omleidingsroutes door de afsluiting van het provinciale fietspad Oude Trambaan. Tot eind april ondergaat deze intensief gebruikte fietsroute een ingrijpende reconstructie waarbij de rijbaan over het gehele traject tussen de kruising Ammonslaantje/Deijlerweg en het nieuwe Knooppunt Ommedijk wordt verbreed van 2,8 tot 4 meter.

Door Jos Knijnenburg

Op 16 juni 1980 opende gedeputeerde Borgman in gezelschap van de Wassenaarse burgemeester Karel Staab een nieuw fietspad tussen Wassenaar en Leiden. Dat heette toen nog het ‘Provinciaal Fietspad nr. 89’ maar de fietsroute werd later omgedoopt tot ‘Oude Trambaan’. Het fietspad volgt immers precies het tracé van de Gele Tram (Leiden – Wassenaar – Den Haag) die begin jaren zestig werd opgeheven. Grote kiezels die in de bermen overal te zien zijn, afkomstig uit het kiezelbed waarin de tramsporen lagen, vormen na zestig jaar nog altijd de stille getuigen van dit roemruchte verleden. Anno 2022 maken dagelijks ongeveer 5000 fietsers gebruik van fietspad Oude Trambaan. Sinds mei 2013 maakt de route onderdeel uit van de snelfietsroute Via 44 tussen Leiden en Den Haag die tussen Den Deijl en Den Haag pal langs de N44 loopt. De aanleg van de Rijnlandroute maakte dat fietspad Oude Trambaan ter hoogte van het nog in aanbouw zijnde Knooppunt Ommedijk met een grote bocht daar omheen moest worden gelegd. Vanaf het nieuwe knooppunt tot aan het viaduct onder de A44 is het fietspad niet alleen verlegd, maar ook verbreed tot 4 meter. Dat sluit aan bij de huidige trend om fietspaden te verbreden. Voor de veiligheid en de doorstroming. Niet alleen omdat fietspaden steeds intensiever worden gebruikt, maar ook omdat er steeds meer soorten tweewielers op de weg verschijnen met zeer uiteenlopende rijsnelheden.
Fietspad Oude Trambaan wordt tussen Wassenaar Noord en Leiden nu ook verbreed van 2,8 naar 4 meter. Wandelaars en fietsers ervaren de drukte en krapte hier al langere tijd. De anderhalve meterregel die vorig jaar juni op het plaveisel van de Oude Trambaan werd gekalkt, was hier fysiek dan ook een uitdaging te noemen. Bureau Kragten dat het project Oude Trambaan in opdracht van de provincie heeft voorbereid, heeft het ontwerp van het verbrede fietspad een enigszins meanderend (slingerend) karakter gegeven. Houten paaltjes aan beide kanten van het fietspad vormen hiervan al enkele weken een stille aanwijzing. Dit licht slingerende verloop van de facelift is niet zozeer uit cosmetisch oogpunt gedaan, maar heeft ermee te maken dat de ontwerpers zoveel mogelijk conflicten met ondergrondse infrastructuur (zoals kabels en leidingen) en bovengrondse obstakels zoals bomen hebben willen voorkomen. In een brief aan de omwonenden schrijft de provincie Zuid-Holland dat er slechts “twee à drie” bomen zullen worden gekapt.
Het fietspad wordt niet alleen over de hele lengte verbreed, de rode asfaltverharding wordt verwijderd en vervangen door betonplaten. Saillant is dat ruim veertig jaar geleden het fietspad oorspronkelijk ook uit grijze betonplaten bestond. De verouderde verlichting wordt geheel vernieuwd met lantaarnpalen die op een kortere afstand worden geplaatst, waardoor de veiligheid wordt verbeterd. Vanuit Wassenaar gezien wordt vlak voor het Knooppunt Ommedijk onder het fietspad een flora- en faunatunnel aangelegd. Een kunstwerk dat dat nauw samenhangt met de naburige faunapassage onder de A44 die onderdeel uitmaakt van het Knooppunt Ommedijk. Voor de vele fietsers tussen Wassenaar Noord en Leiden betekent het werk aan fietspad Oude Trambaan dat zij vanaf komende maandag 28 februari rekening moeten houden met een omleidingsroute via het Ammonslaantje, de Maaldrift en de westelijke parallelweg van de A44. Waar nodig worden tijdelijke verkeersmaatregelen genomen om te zorgen dat er veilig kan worden gefietst. Fietsers op de Oude Trambaan werden afgelopen zaterdagochtend halverwege het traject al geconfronteerd met een afsluiting en een omleiding. Dat had overigens een geheel andere reden omdat storm Eunice ter hoogte van Camping Maaldrift een enorme boom dwars over het fietspad had neergelegd.