Foto: Bart Schrama
Foto: Bart Schrama Foto:

Wassenaarse Post

Wij ontvangen graag uw ingezonden brieven. De deadline is woensdag 09.00 uur. Wij ontvangen uw bijdrage bij voorkeur per e-mail, maar per post mag ook. Ons e-mailadres is: redactie@dewassenaarsekrant.nl. Ons postadres is: Van Zuylen van Nijeveltstraat 202, 2242 AX te Wassenaar. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven en artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Aanvallen op personen, beledigingen en taalgebruik kunnen redenen zijn om een brief te weigeren. Anonieme bijdragen en open brieven (gericht aan instanties en derden) worden niet geplaatst.

Rommel
Waarom denken mensen dat je elk weekend bij de glas -en papierbak op de Duivenvoordelaan je rommel kan neer gooien. Er waait veel rommel zo de natuur in. De gemeentelijke vuilstort waar je het gratis kan brengen is nog geen kilometer hier vandaan. Wanneer gaat de gemeente eens handhaven i.p.v. elke maandag op ruimen.
Bart Schrama

Verkoop gemeentelijk vastgoed! Onbehoorlijk Bestuur? 
Heeft de gemeente zich bij de verkoop van ons gemeentelijk vastgoed aan de Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur gehouden? Drie voorbeelden waar ik mijn vraagtekens bij zet:
Ten eerste: O&O-buurthuis, Zonneveldweg. De gemeente eiste dat de koper een concrete maatschappelijke bestemming aan het pand zou geven. De koper had dat niet gedaan en daar ging de gemeente mee akkoord. Begrijpelijk dat de omwonenden nu boos zijn want in het pand komen nu woonunits voor mensen met een zogeheten lichte problematiek. De omwonenden hebben 0,0 inbreng gehad. Is hiermee het beginsel Zorgvuldige Voorbereiding geschonden? Want het is onzorgvuldig dat de omwonenden ná de koop de bestemming vernamen en niet eraan voorafgaande.
Ten tweede: Buurthuis Polanenpark. De gemeente maakte de verkoopprocedure niet openbaar. Onze Werkgroep Kleinschalig en Collectief Wonen had via-via van de verkoop gehoord, en ruim voordat het college haar verkoopbesluit nam een bod uitgebracht; twee keer zo hoog als de Wassenaarse Bouwstichting. Ons plan met 10 kleinschalige woningen én buurthuis werd door de gemeente van de tafel geveegd met de woorden: “We zijn al in gesprek met de Bouwstichting”. Dit is mogelijk een schending van het Gelijkheidsbeginsel en het Rechtszekerheidsbeginsel. Allereerst is de Werkgroep niet gelijk behandeld én ten tweede waren procedures en vereisten niet duidelijk. Er rustte zelfs een geheimhoudingsclausule op!
Ten derde: Koffiehuisje, Buurtweg. Vorig jaar is een plan van een koper goedgekeurd. Maar omdat een ambtenaar fouten had gemaakt, biedt de gemeente het koffiehuisje opnieuw te koop aan. Is hiermee het Vertrouwensbeginsel geschonden? Dit beginsel schrijft immers voor: “Wanneer een ambtenaar verwachtingen heeft gewekt dan moet de gemeente die verwachtingen daarna waarmaken”.

Kortom, is hier sprake van structureel onbehoorlijk bestuur van onze gemeente met gemeentelijk vastgoed, en hoe komt dat? Dit vraagt om een serieus onderzoek. De gemeente komt met de volgende reactie: "De auteur is een actieve en betrokken inwoner van onze gemeente. Het zijn complexe vraagstukken waar ze over schrijft. Bij deze vraagstukken wordt ook participatie ingezet om inwoners/belanghebbenden mee te laten weten, mee te denken, meewerken of meebepalen.Dergelijke processen leiden niet altijd tot een alomvattend of gewenste uitkomst omdat betrokken partijen ook van mening kunnen verschillen of andere belangen hebben. De gemeente staat uiteraard open voor een nader gesprek hierover."
Thea Messemaker

Beter een goede buur…
Tijdens de felle storm van vrijdag 18 februari brak er aan het eind van de middag brand uit op een balkon aan de Starrenburglaan. De harde wind van storm Eunice wakkerde het vuur snel aan. Door de hitte sprongen de ramen van het appartement en stroomde de rook het gebouw in. Buurtbewoners die het zagen gebeuren zijn -door het met rook gevulde portiek- naar boven gegaan om bij elk appartement bewoners te waarschuwen en evacueren. Namens alle betrokkenen: heel erg bedankt voor dit dappere optreden! Hiermee is kostbare tijd gewonnen.
Het waren angstige momenten, die niemand in de koude kleren gaan zitten. Maar iedereen is (inclusief huisdieren) veilig weggekomen. Dat er niemand gewond is geraakt, is mede te danken aan deze goede buren. Ook dank aan de brandweer, de politie en niet te vergeten de firma Van Leeuwen Keukens. Zij hebben hun showroom opengesteld om de getroffenen op te vangen, ze boden een luisterend oor en hebben gezorgd dat we iets konden drinken. Het bleek in de praktijk maar weer eens, in spreekwoorden zit vaak een kern van waarheid. ‘Beter een goede buur dan een verre vriend' gold in deze situatie meer dan ooit.
Maike Marks

Foto: Maike Marks