Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Met bespreking dossier Griffioen kan de raad op de valreep nog stuk geschiedenis schrijven

Komende dinsdag vindt de laatste raadsvergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Hoog op de agenda prijkt het dossier van de (nu nog) aan de Rijksstraatweg gevestigde Handelskwekerij Griffioen. Een complex ruimtelijk onderwerp dat niet alleen een decennialange voorgeschiedenis heeft, maar waarmee ook een hoofdstuk aan de geschiedenis van Wassenaar wordt toegevoegd.

Door Jos Knijnenburg

In ‘Het verhaal van Wassenaar' (zie elders in deze krant) wordt de Hoge Klei (zie foto) omschreven als "een van de zeldzame plekken in Wassenaar” waar de plaatselijke bollencultuur nog in stand wordt gehouden. Hier kan "een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Wassenaar” nog worden ervaren. Het terrein van Handelskwekerij Griffioen, tegenover het landgoed Ivicke, is als locatie van het bollenbedrijf Van der Marel, ook heel lang een dergelijke plek geweest. De kleurrijke bollenvelden lagen hier elk voorjaar ook nog eens op een wonderschone zichtlocatie vanaf de N44. Vorig jaar was hier nog een kleurrijke knipoog van het DNA van het dorp te zien. Maar we schreven er onlangs al over, de kwekerij van Griffioen gaat hier verdwijnen. Het grootste deel van het perceel tussen Eikenhorst en de Eikenhorstlaan krijgt een groene bestemming. De markante bedrijfswoning krijgt een particuliere bestemming en aan de zuidzijde. Nabij de Eikenhorstlaan zijn een elftal woningen gepland. Tijdens de behandeling van het plan in de commissie Fysieke Leefomgeving maakte Bert Griffioen gebruik van het spreekrecht. Hij schetste daarin de lange voorgeschiedenis die inmiddels vele raadsperiodes omvat. Daarin groeide hij uit van een ondernemer, die bereid was om mee te werken aan de wens van de gemeente om zijn bedrijfsactiviteiten op deze plek te beëindigden, tot de initiatiefnemer van een plan. Nadat de provincie een eerdere versie daarvan niet zag zitten, kwam hij met een alternatief en vroeg de raad consequent te zijn: "Bedrijf weg, natuur terug en nieuwbouw als concessie”. Voorschotenaar Wim Ter Keurs (Stichting Horst en Voorde), die al tientallen jaren strijd voert tegen aanslagen op het groen tussen de Leidse en Haagse regio (zoals de Leidse Baan, Rijnlandroute, N14, golfterrein bij Kerkehout e.a.) hekelde de nieuwbouw. Die had zijns inziens weinig met het lokale woonbeleid te maken, maar uitsluitend is bedoeld om geld aan te verdienen. Dat laatste, de financiering van de bedrijfsverplaatsing in het licht van het bijbehorende verdienmodel van de voorgestelde nieuwbouw, bleek tijdens het commissiedebat gaandeweg een steeds heter hangijzer te worden. Bart Boon (Lokaal Wassenaar) begon erover, zijn collega Joost van Rossem (Hart voor Wassenaar) vond 11 woningen lijken op een maximalisering van de opbrengst en mevrouw Gout-Van Sinderen (D66) wilde weleens weten hoe de financiering er nu eigenlijk uitziet.

Wethouder Kees Wassenaar (Ruimte) gaf aan dat het dossier hem vervulde met "plaatsvervangende schaamte”, dat de gemeente "meer dan een paar steken heeft laten vallen” en "onzorgvuldig heeft gehandeld”. Griffioen heeft "recht op een uitspraak over het plan”. Toch leek de wethouder geen trek te hebben in openheid over de financiering. Hij stelde dat Griffioen heeft "voorgefinancierd”. Toen Bart Boon opmerkte dat de fracties de financiering heel belangrijk vinden en dat wanneer de kosten op een rijtje worden gezet er "meer gevoel bij de onderbouwing van 11 woningen en het bouwvolume” zou komen, ging de wethouder alsnog overstag. Hij merkte op dat het financieel technisch mogelijk is. Hij vroeg zich wel openlijk af, in hoeverre de gemeente het recht heeft om dat te vragen. Van Rossem had wel een oplossing als de cijfers niet boven water komen. "Dan gaan we het zelf schatten”. Bart Boon vroeg de wethouder ook om alle toezeggingen en afspraken uit het verleden op een rijtje te zetten. Commissievoorzitter Hans Mulder stelde vast dat het onderwerp tijdens de raadsvergadering van 22 februari als bespreekstuk op de agenda zal komen. Amendementen en/of moties, voor toehoorders altijd een verrassing, zijn daarbij niet uitgesloten.