Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

In totaal 115 kandidaat-raadsleden verdeeld over acht partijen strijden om een raadszetel 2022–2026

De officiële kandidatenlijst van het centraal stembureau voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart a.s. telt 115 kandidaten verdeeld over 8 politieke partijen. De volgorde van de acht deelnemende partijen op de stembiljetten is ten opzichte van de ideologische standpunten bijzonder. De VVD staat lijstnummer 1 helemaal links. De meest linkse partijen in de raad (GroenLinks en de PvdA) prijken met de lijstnummers 7 en 8 aan de rechterzijde. Raadhuis De Paauw oogde deze raadsperiode lang als een cadeau (foto), maar de echte verrassing wordt op 16 maart 2022 uitgepakt.

Door Jos Knijnenburg

De acht deelnemende politieke partijen hebben kandidatenlijsten die in lengte uiteenlopen van elf tot zeventien kandidaten. Daar waar Hart voor Wassenaar de strijd om de raadszetels voert met een elftal kandidaten, gooien Lokaal Wassenaar, DLW en D66 elk 17 kandidaten in de strijd. Vier partijen voeren dit jaar campagne onder leiding van een nieuwe lijstrekker ten opzichte van de vorige verkiezingen die op 21 maart 2018 plaatsvonden. Het betreft Jeroen Gankema (Lokaal Wassenaar), Rogier Krabbendam (D66) die in 2018 als nummer 6 op de lijst van zijn partij stond, Sonja Hibbert (GroenLinks) en Henri van Smirren (PvdA), vier jaar geleden nog als nummer 2 de running mate van Jan van Noort.

Bij de VVD is het wethouder Caroline-Bouman die net als in 2018 de kar trekt. Het gezicht van Hart voor Wassenaar Henri Hendrickx treedt ook nu weer als lijsttrekker op. Partijoprichter Ben Paulides voert de DLW-troepen aan en CDA-wethouder Hubert Schokker is net als in 2018 lijsttrekker van de plaatselijke Christendemocraten. In maart 2018 namen er net als in 2022 ook 8 politieke partijen deel aan de raadsverkiezingen. Maar wie de zetelverdeling van de huidige gemeenteraad voor wat betreft de acht deelnemende politieke partijen bij elkaar optelt (VVD 6, Hart voor Wassenaar 1, Lokaal Wassenaar 3, CDA 2, DLW 1, D66 2, GroenLinks 1 en de PvdA 1) komt tot een totaal van zeventien zetels terwijl de Wassenaarse gemeenteraad nog altijd 21 zetels telt. Wellicht een raadsel voor wie de afgelopen vier jaar onder een steen in één van de vele landgoederen, bossen, of polders heeft gelegen, maar de oplossing lig natuurlijk in het kwartet politieke vluchtelingen die voor korte of langere tijd onderdak in Raadhuis De Paauw vonden.

Brenda Hagen deserteerde al direct na de vorige raadsverkiezingen uit DLW waarna ze als éénvrouwfractie verder ging. Eind november kondigde ze officieel al haar vertrek uit de raad aan. Gisela Mulder-Jense en Hans Mulder, in 2018 respectievelijk de nummers 2 en 3 op de kieslijst van Hart voor Wassenaar werden als zodanig in de raad gekozen. Zij stapten na de college-onderhandelingen uit die partij en gingen samen door als de Fractie Mulder. Dat is een partij die de afgelopen vier jaar extra applaus aan de toch brede coalitie gaf. Ronald Zoutendijk, die in 2018 als de nummer 12 op de kieslijst van het CDA niet in de raad kwam, maar na een vacature in de fractie alsnog op het pluche landde, verbaasde iedereen. Hij stapte luttele weken na zijn installatie uit de partij om als éénmansfractie door te gaan en probeerde tussentijds namens een andere partij in de Tweede Kamer te komen. Zoutendijk staat nu als nummer 3 op de DLW achter Roland Pluut die met stip van 5 naar 2 in de pikorde van partijleider Paulides steeg. De politieke manoeuvre van Zoutendijk maakte dat Wassenaar, na de opheffing van CV De Deijlknotsen, alsnog een raad van elf kreeg.

Zetelrover Hans Mulder is via Hart voor Wassenaar en de Fractie Mulder inmiddels veilig aan boord bij de VVD. Die beloone hem met een vijfde plek op de lijst. Dat is en actie die prima past in het Wassenaarse liberalisme. Uit deze stroming zijn rechtstreeks lokale parels als Wat Wassenaar Wil en Passie voor Wassenaar zijn voortgekomen. Dat zijn partijen waaraan een deel van het huidige plaatselijke blok schatplichtig is, om nog maar te zwijgen van DLW dat er zonder de VVD nooit was geweest. Onder de 115 kandidaten bevinden zich echte raadsdino’s als Antoon Claassen, Rudie Nieuwenhoven, Henk Goulooze en Meindert Stolk, maar ook een piepjonge nieuwkomer als de 16-jarige Isabel van Eps, de nummer 8 van GroenLinks. Met Sabrina Everhard zet het CDA na de Overdevesten (Cees en Theo) en de Tukkers (Kees en Henk) een oer Wassenaarse familietraditie voort.