Afwaardering Rijksstraatweg goed of slecht idee?

In de Wassenaarse Krant van 28 januari jl. stond een interessant verhaal over de toekomst van de A44/N44 alsmede een beschouwing van wethouder Klaver over dit thema. Het verkeersdossier zal ons ook dit najaar weer intensief bezig blijven houden zo luidt de conclusie in de Wassenaarse Krant. Wij denken dat dit een juiste conclusie is.

De afwaardering van de N44 past in een scenario, waarin de nieuwe Rijnlandroute en de verbrede A4 een groot deel van het verkeer op de A44/N44 wegnemen. Dit biedt in theorie ruimte om de N44 te versmallen tot een tweebaansweg. De vraag blijft echter of de weggebruiker die vanuit Den Haag naar Amsterdam wil inderdaad omrijdt via de A4. Een andere vraag is, of de nieuwe bewoners van Valkenhorst die naar Den Haag willen,niet liever via Wassenaar rijden.

De lopende discussie over het al dan niet 30 km maken van de bebouwde kom van Wassenaar speelt hier doorheen. Het afgelopen jaar is gebleken dat de bewoners van Wassenaar in ieder geval geen selectieve afwaardering binnen Wassenaar willen met het gevolg dat er één doorgaande weg dwars door de kern van Wassenaar ontstaat. Als we het nationale beleid en die van vele steden en dorpen in Nederland en in het buitenland volgen zouden we de gehele dorpskern 30 km moeten maken. Dit wordt nu gelukkig ook door het gemeentebestuur onderzocht. De vraag is nu hoe zich dit verhoudt tot de bovengenoemde afwaardering van de N44.

Vele dorpen die kampen met overlast van doorgaand verkeer hebben dit opgelost door een rondweg rond het dorp aan te leggen en het dorp zelf een 30 km zone te maken. Wassenaar beschikt reeds over een stelsel van rondwegen, nl de N206, de A44/N44 en de N14 (Landscheidingsweg). In Wassenaar dreigt als we niet oppassen het omgekeerde: de rondweg versmallen en een doorgaande weg door het dorp open houden met een voorspelbaar gevolg bij verkeerscongesties op de smalle rondweg. In dit licht is de studie naar mogelijkheden voor het maken van een 30 km-zone van de gehele dorpskern van Wassenaar extra interessant. Het lijkt ons dat dit een absolute voorwaarde moet zijn voor het versmallen van de N44.
Buurtverenigingen Burgwey, Backershagen en Schouwweg Noord