Foto: René de Wit
Foto: René de Wit

Tweede leven voor vleugel in Dorpskerk

Algemeen

Toen dorpgenoot Deka Wielenga eind vorige eeuw startte met het organiseren van Paauwconcerten in Raadhuis de Paauw bleek dat een geweldig succes. Tout Wassenaar was maar wat graag aanwezig om op zondagmorgen te genieten van de meest geweldige muzikale uitvoeringen door professionele musici. Als snel bleek het niet hebben van een goede vleugel een gemis. Met behulp van de toenmalige burgemeester kon de gemeente een vleugel van grote klasse bemachtigen. Helaas maakte renovatiewerkzaamheden in 2019 een einde aan de concertreeks. Vanaf het jaar 2000 organiseerde Deka iedere zomer ook zeven Promenadeconcerten in de Dorpskerk en toen vorig jaar een goede vleugel gewenst was werd de gemeentelijke vleugel geleend. Aangezien in het Raadhuis toch geen concerten meer worden gegeven, los van de zomerse concerten, besloot wethouder van cultuur Ritske Bloemendaal de vleugel permanent in bruikleen te geven. Dat was een geweldig gebaar. Er wordt ook veel kerkmuziek op de piano gespeeld.

Door Jan Pieter Becker

De zeer muzikale Deka Wielenga (92) vertelt hoe de gemeente de vleugel in bezit kreeg: “In het tweede seizoen van de Paauwconcerten moest ik voor een concert een vleugel huren. Aan de toenmalige burgemeester Herman van den Muijsenberg vroeg ik of het niet een goed idee was een vleugel te kopen. Wat bleek, de burgemeester kende de importeur van Bösendorfer en tegen een vriendenprijsje kon een vleugel aangeschaft worden”. En hij vervolgt: “Toen ik vorig jaar voor een Promenadeconcert in de Dorpskerk een vleugel nodig had mocht ik de gemeentelijke vleugel lenen. Verhuisbedrijf van Ede deed geheel gratis het transport, heen en terug. Het concert was een succes maar wat zou het mooi zijn als de vleugel voor altijd in de kerk kon worden gestationeerd. Wethouder Ritske Bloemendaal stond positief tegenover mijn verzoek om bruikleen want door de nieuwe renovatieplannen is er geen zicht op gebruik van de vleugel in de Paauw en als een muziekinstrument lange tijd niet gebruikt wordt gaat het in kwaliteit achteruit. Vorige week donderdag heeft van Ede de vleugel weer opgehaald en bij de kerk afgeleverd”.
Rijk Jansen (64), conservatorium Amsterdam in piano en orgel, was van 1979 tot 2000 organist van de Kievietskerk en vanaf 2000 is hij dat in de Dorpskerk. Het spreekt voor zich dat hij maar wat blij is met de gemeentelijke vleugel: “Het is echt een geweldig instrument. Bösendorfer is een topmerk en die klanken, dat geluid is fenomenaal. Het is de bedoeling dat de vleugel wordt ingezet bij kerkdiensten, het repertoire kerkmuziek voor piano is zeer uitgebreid en de vleugel zal in de toekomst een belangrijk instrument zijn. Daarnaast zullen diverse concerten georganiseerd worden en komt er meer kamermuziek naar de kerk. Eind februari zal de vleugel tijdens een dienst worden ingewijd, voor de dienst is er dan muziek van Mendelssohn, na de dienst van Poulenc”.