Foto: Nicole van Veldhoven
Foto: Nicole van Veldhoven Foto:

Duinverkeer lockdown rustiger dan vorig jaar

Een lockdown is voor iedereen zoeken naar ‘wat dan wel kan’. Uitwaaien en genieten in de natuur stijgt dan met stip en dat geeft meer verkeer. Rond Meijendel is dat niet anders. Hierover stond natuurbeheerder Dunea de afgelopen periode in nauw contact met zowel de gemeente Wassenaar als bewonersvereniging De Kieviet. 

“De persconferentie in december was voor ons het startsein om ons voor te bereiden,” vertelt Eric van Gerrevink, manager Duin & Omgeving bij Dunea. “De verkeersoverlast zoals we die zagen tijdens de eerste lockdown, wilden we zo veel mogelijk beperken; zowel in Meijendel als in de wijk De Kieviet.” Dunea’s duinwachters kunnen alleen handhaven in het natuurgebied, maar door vooraf goede afspraken te maken, waren de BOA’s van de gemeente een telefoontje verwijderd.  Ook communicatief was er verschil met de eerste lockdown. Dunea heeft haar aanreisinformatie onlangs aangepast, zodat ‘naar Meijendel gaan’ niet automatisch ‘met de auto door De Kieviet’ hoeft te betekenen. “We weten nog niet precies wat hiervan het effect zal zijn, want vaste bezoekers zoeken zulke informatie niet meer op, maar nieuwe wel. We vragen ook onze gebiedspartners om voor Meijendel niet meer alleen naar De Kieviet te verwijzen,” aldus Van Gerrevink.  
Bewonersvereniging De Kieviet heeft regelmatig contact met Dunea om informatie en ervaringen uit te wisselen. Hoe hebben zij de vakantieperiode ervaren? Saskia Kettler-Pinkster, lid bestuur Bewonersvereniging Park de Kieviet: “De drukte in de wijk was wisselend. In de weekenden was er veel verkeer, vooral op zondagen met mooi weer. Op drie dagen was er file. Over all is onze beleving dat het wel drukker was dan normaal, maar minder drukt dan in de eerste lockdown.” Nemen de zorgen af naarmate er weer meer opengaat? Kettler-Pinkster: “Wij blijven graag in gesprek met de gemeente en Dunea, omdat we het gevoel hebben dat de bezoekersaantallen structureel toenemen. We willen graag naar een structurele oplossing toewerken die verkeersoverlast zo veel mogelijk voorkomt.”
Gerrevink: “Dat de bevolking in onze regio groeit is een feit. Dat vraagt aanpassingen van ons allemaal. Daarom werken Dunea en de gemeente samen in Nationaal Park Hollandse Duinen aan het beter spreiden van bezoekers over de regio. Daarnaast pleiten we voor betere OV-verbindingen en uitbreiding van groene recreatiezones rond de kwetsbare duingebieden. Dit vangt niet alleen stikstofuitstoot af uit de directe omgeving, maar biedt ook meer recreatieruimte voor meer inwoners. Samen behouden we de fantastische waarden van het
gebied.”