Valkenhorst
Valkenhorst Foto:

B&W accepteert Katwijkse afwijzing van bezwaren tegen Valkenburg: Laat de raad dit toe?

Valkenburg - Rijk, provincie, de gemeente Wassenaar, Stichting Valkenburg Groen (SVG) e.a. hebben in totaal 30 zienswijzen ingediend op het bestemmingsplan Valkenhorst (bebouwing van voormalig vliegveld Valkenburg). Nagenoeg alle essentiële bezwaren werden door Katwijk ongegrond verklaard. Vorige week kon in een Katwijkse commissievergadering mondeling worden gereageerd op deze afwijzing. Namens B&W voerde de burgemeester het woord. 

Allereerst uitte de burgemeester zijn grote tevredenheid over een bezwaarpunt dat Katwijk wél had gehonoreerd, namelijk het terugbrengen van de maximale bouwhoogte van 30m naar 15m bij de gemeentegrens. Verder benadrukte hij dat een sluitende juridische vastlegging van de Bestuurlijke Afspraken en van de bouwmogelijkheden in dat overgangsgebied noodzakelijk was. Hij doelde hierbij op een kaartje in het bestemmingsplan (“ontwikkelprincipe”) dat schematisch aangeeft wat volgens Katwijk in dat overgangsgebied aan bebouwing mogelijk is, maar wat veel meer en veel hoger is dan Wassenaar wil. Dat de burgemeester geen kritiek uitte op die veel te omvangrijke woningbouw was vreemd en strookt niet met de zienswijze. Bovendien verzette Wassenaar zich niet tegen de weigering van Katwijk om een minimale kavelgrootte van 1500m2 voor de 500 topwoningen vast te stellen. Hierdoor kan in het overgangsgebied veel dichter worden gebouwd.
Onbegrijpelijk is dat B&W content is met een bouwhoogte van 15m (5-hoog-flatgebouw) op de grens met de groene zone. Dat levert geen vloeiende overgang op. Bovendien is de overgangszone veel te smal. Opmerkelijk was ook dat de burgemeester niet inging op een van de belangrijkste bezwaarpunten, namelijk het feit dat Katwijk de ontwikkelingen in Zijlhoek/deWoerd/Valkenburgse Meer, waardoor er geen 5600 maar 7000 woningen kunnen komen, niet in haar bestemmingsplan meeneemt. Katwijk gaat de planologische discussie niet aan maar doet het bezwaar af met het nietszeggend argument dat die gebieden niet binnen het plangebied Valkenhorst vallen. Voorts is in het bestemmingsplan de zuidelijke plan-helft (tegen Wassenaar aan) op de kaart slechts met een grenslijn aangegeven met de mededeling dat dit gebied later verder zal worden ingevuld! Echter de uiterste bouwgrens en daarmee ook de door velen betwiste bufferbreedte worden op die manier zonder planologische motivering juridisch wel onweerlegbaar vastgelegd. Samen met het eerste bezwaar ontstaat een planologisch onaanvaardbaar wangedrocht met grote 'sneuvelkans' bij de Raad van State.
En zo mankeert er nog veel meer aan het bestemmingsplan. Planverbetering is hoogst noodzakelijk. SVG vertrouwt dat onze raadsleden ruim vóór de planvaststelling op 17 februari de Katwijkse raad schriftelijk op de hoogte stellen van hier bovengenoemde en andere op de zienswijze gebaseerde niet in het spreekrecht geuite kritiek. Zonder zo’n actie wordt zinnig beroep bij de Raad van State bijna onmogelijk.
John Borking, Ekko Krol (StichtingValkenburgGroen)