Bob Brill, de kunstenaar die de naam van de tentoonstelling ‘Art is the antidote’ een gezicht geeft. Foto: Antoine van Kaam
Bob Brill, de kunstenaar die de naam van de tentoonstelling ‘Art is the antidote’ een gezicht geeft. Foto: Antoine van Kaam Foto:

Museum Voorlinden biedt hét tegengif in deze ingewikkelde tijden

“Wat ga jij als eerste doen als de lockdownregels worden versoepeld?” vroeg een vriendin mij vorige week. “Naar een museum. En om precies te zijn: naar museum Voorlinden”, was mijn antwoord. Een dag later kreeg ik een uitnodiging om mee te gaan naar de perspreview van een collectietentoonstelling met de naam ‘Art is the Antidote’. Een tentoonstelling die bezoekers humoristische, maatschappijkritische en kleurrijke kunstwerken biedt om weerstand op te bouwen, zo was te lezen in het bijbehorende persbericht. Ik ging er met een brede glimlach naartoe.

Door Iris Oostlander

“Op het moment dat wij hoorden dat het museum eindelijk de deuren weer mag openen, huppelden we door de zalen”, vertelt Voorlinden-directeur Suzanne Swarts. In de afgelopen tijd heeft zij met haar team een geheel nieuwe, zeer actuele tentoonstelling ingericht met óf recent aangekocht óf recent gemaakt werk, allemaal uit eigen Voorlinden-collectie. Een expositie vol spektakel die een ware ‘kunstbooster’ blijkt. “In deze tijden biedt Voorlinden hét tegengif voor eenieder die door de maatregelen en regels is uitgeput en onderprikkeld” en dat wordt meteen duidelijk bij het allereerste werk dat te zien is. Het is het nieuwe, kleurrijke, werk van Bob and Robert Smith, het pseudoniem van Bob Brill, met de toepasselijke titel ‘Art is the Antidote’.
Bob Brill, zelf aanwezig tijdens deze perspreview, blijkt een ware entertainer en niet alleen door zijn kunst. Hij maakt muziek, vertelt geëngageerd en emotioneel over zijn kunst en gooit de slogan ‘Art is your human right’ in de gedachten van zijn publiek. Het is voor hem een moment van bevrijding.
Deze opening vraagt om meer en die vraag wordt ruimschoots beantwoord. De, met de hand gemaakte en beschilderde, keramische tegels van Etel Adnan vormen een landschap waarin je kan verdwalen en de gedachten en uitdrukkingen die eigenlijk niets, maar ook heel veel, zeggen, een kunstwerk van Merlyn Paridaen, laat iedereen glimlachen. Je vergeet alle ellende dankzij de ‘Figurative Tower’ van Tom Sachs, geïnspireerd door Andy Warhol, en de werken van Sean Scully met de naam ‘Arles-Abend-Vincent 2’, laten ook Suzanne Swarts niet onberoerd: “Dit is precies wat ik bedoel met ‘het opladen’. Ik ben zo blij met dit werk. Ik word er door overweldigd!”
En zo gaat de hele expositie door, tot en met de laatste zaal. Een zaal waarin ook schilderijen van zeegezichten, verzameld door Hans-Peter Feldmann die deze typisch kunsthistorische doeken op een geheel andere manier laat zien. Het zet je aan het denken en spoelt alle negatieve gedachten genadeloos weg.
Het is een feit. Deze tentoonstelling met de naam ‘Art is the Antidote’ doet je de huidige samenleving voor even vergeten en is een waar medicijn. Het laadt je op en laat zien dat het anders kan. Een verademing in deze ingewikkelde tijden.

Museum Voorlinden
Buurtweg 90
Ga naar voorlinden.nl voor meer informatie en tickets.
P.s.: De tentoonstelling Picasso – Giacometti is nog tot en met 13 februari 2022 te bezoeken.