Jeroen Gankema, foto: Anne Sophie Gankema
Jeroen Gankema, foto: Anne Sophie Gankema Foto:

Jeroen Gankema, lijsttrekker Lokaal Wassenaar:
“Er wordt niet bezuinigd op publieke voorzieningen”.

Hij is opgegroeid in Apeldoorn, raakte na zijn studie bestuurskunde werkzaam in het Haagse waaronder inmiddels 20 jaar bij het Ministerie van Buitenlande Zaken waarvoor hij 12 jaar met zijn gezin in het buitenland woonde, in Jakarta, Istanbul en Riyad. Een avontuurlijk bestaan maar ook een bestaan waar hij goed zicht kreeg op politieke verhoudingen. Inmiddels in hij met zijn gezin al weer een tijd woonachtig in Wassenaar en actief als hij is, wil hij zich graag inzetten voor de gemeente. Aan het woord, een sterke nieuwkomer aan het politieke front, de lijsttrekker van Lokaal Wassenaar, Jeroen Gankema.

Door Jan Pieter Becker

“Ik kies voor Lokaal Wassenaar omdat ik vind dat lokale politiek behoort te liggen bij lokale spelers. Lokaal Wassenaar is een lokale partij waar niets op aan te merken valt, het is een partij met uitstraling die echt wat doet voor Wassenaarders. Landelijke partijen moeten het vertrouwen herstellen; Lokaal Wassenaar wil verantwoording dragen en meedoen in het college van Burgemeester en Wethouders”. “Wat wij met Lokaal Wassenaar de komende jaren belangrijk vinden dat zijn de ‘4 V-s’. Wij willen extra aandacht besteden en resultaten boeken bij de thema’s Veiligheid, Verkeer, Verbinden en Voorzieningen. Als ik als eerste Verkeer onder de loep neem dan willen we dat het verkeer binnen Wassenaar zowel prettiger als veiliger wordt. Inmiddels hebben veel grote en kleine steden in de wereld een maximum snelheid ingevoerd van 30 kilometer per uur. Ook in Nederland wordt een maximum van 30 kilometer binnen de bebouwde kom het landelijk beleid. Het nieuwe beleid laat meer ruimte aan gemeenten; dus lelijke verkeersdrempels worden niet overal opgedrongen om de 30 kilometer als maximum snelheid in te voeren. Metingen hebben aangetoond dat het met de auto doorkruizen van Wassenaar slechts 1½ minuut langer duurt dan nu. Maar we krijgen daar dan wel een veel prettiger samenleving voor terug”.
Jeroen gaat verder: “Als ik de thema’s ‘Verbinden’ en ‘Voorzieningen’ samenvoeg dan constateer ik dat Wassenaar een enorme diversiteit heeft aan maatschappelijk verenigingsleven met daarnaast meerdere culturele instellingen. Verbinding tussen inwoners heeft te maken met nabuurschap, dat is het omzien naar elkaar maar ook met elkaar samenwerken aan een goede samenleving. Wassenaar heeft het als gemeente financieel goed voor elkaar. Maar alles wordt duurder, ook de taken die bij de gemeente zijn neergelegd. Het is een genot te zien hoe in deze coronatijd de bibliotheek volstroomt met mensen, dan zie je hoe in tijden van crisis publieke centra belangrijk zijn voor de gemeenschap, zo ook het Deijlerhuis. Lokaal Wassenaar stelt: er wordt niet bezuinigd op publieke voorzieningen, ook niet op de Warenar, de bibliotheek en op sport”, legt hij uit.

“Voor raadsleden is het belangrijk dat zij het college van B&W controleren, bijvoorbeeld dat het college met goed onderbouwde voorstellen komt en vooral tijdig, zodat controle ook echt mogelijk is. Politiek is het afwegen van belangen en dat moet zorgvuldig gebeuren. Dan is zeker een vorm van inspraak noodzakelijk en gewenst en Lokaal Wassenaar is daarvoor zeer toegankelijk en benaderbaar. Maar uiteraard zullen we ook betrokkenen en belanghebbenden zelf benaderen voor overleg”.