Foto: Jan de Roij
Foto: Jan de Roij Foto:

Wethouder Caroline Klaver: “je kunt toch geen hek om Wassenaar zetten!”

In de serie ‘op weg naar 16 maart’ hadden we een gesprek met de wethouder verantwoordelijk voor verkeer, economische ontwikkeling en toerisme. Het werd een interessante gedachtewisseling over een klein dorp dat worstelt met de invloeden die van buiten komen, zich daarvoor niet wil afsluiten, maar integendeel zijn “bijdrage moet leveren aan Nederland.” Daarom is het volgens haar ook zo belangrijk dat mensen gaan stemmen op 16 maart. “We hebben als gemeente immers wel degelijk keuzes over bijvoorbeeld hoe om te gaan met de grote veranderingen om ons heen”.

Door Jan H. de Roij

Caroline Klaver die het wethouderschap afwisselt met een docentschap economie omschrijft haar wethouderschap als leuk, eervol en intensief. "Je doet het voor de goede zaak”. Zij is eventueel beschikbaar voor een nieuwe termijn. De wethouder is van mening dat “men samen veel heeft bereikt”. Met ‘samen’ doelt zij op het samen voorbereiden van besluiten en in consultatie met het college, de gemeenteraad en de inwoners. Gevraagd naar wat er dan zoal is bereikt, wijst zij in eerste plaats op de succesvol afgeronde campagne voor zelfstandigheid en “dat Wassenaar weer meetelt in de regio”. Bovendien is volgens haar de leefbaarheid verbeterd.
Dat vormt ook het uitgangspunt voor haar verkeersplannen. Wassenaar moet leefbaar blijven “maar ook bereikbaar”. En dat is ook juist het lastige als het gaat om een eventuele afwaardering van de Katwijkseweg: “Wassenaar moet wel bereikbaar blijven voor de mensen die hier moeten zijn”. De wethouder is heel openhartig over haar verkeersplannen: “er is geen ideale oplossing, want als er die zou zijn, dan was die er al geweest” en “Ik had het graag sneller gewild, maar Wassenaar blijkt nog niet klaar te zijn voor de second best oplossing”. De verkeersplannen worden nu voor commentaar voorgelegd aan de bewoners. De wethouder is niet bang haar nek uit te steken. Dat blijkt uit het gedurfde plan om de Rijksstraatweg (N44) af te waarderen door deze weg te versmallen en de maximumsnelheid te verlagen naar 50 km. Volgens haar kreeg Wassenaar geen steun in de regio (den Haag) en van het Rijk en de Provincie om de N44 te ondertunnelen. Dat plan is momenteel van de baan. Een afwaardering van deze weg is wel enthousiast ontvangen in de regio (en door den Haag). Gevraagd of het gevolg niet zal zijn dat het sluipverkeer door het dorp zal intensiveren, zegt de wethouder daar niet bang voor te zijn. Zij wijst op de Rijnlandroute, alternatieven als de fiets, beter openbaar vervoer en de mogelijke aanleg van een light rail.

Geconfronteerd met de afspraak uit het coalitieakkoord dat ‘actief het beeld zal worden uitgedragen dat Wassenaar aan toeristen veel te bieden heeft’, en met gewijzigde opvattingen daarover in de samenleving, komt de wethouder tot een verrassende uitspraak: “Wassenaar heeft al geen woningopgave. Dus kunnen we vanuit de regio geredeneerd niet zeggen dat we ook niet aan recreatie doen. We kunnen toch geen hek om Wassenaar zetten. Zie het maar als onze bijdrage aan Nederland. Andere gemeentes doen andere dingen”. Bovendien wil je een “dynamische samenleving” dan is toerisme een belangrijke pijler voor economische ontwikkeling en levendigheid van ons dorp.