Julius Beentjes, foto: René de Wit
Julius Beentjes, foto: René de Wit Foto:

Julius Beentjes golft bij Rozenstein: “Ik hoop dat meer jeugd spontaan komt spelen”

Wassenaar - Geboren in Amsterdam, 8 jaar woonachtig geweest in Perth en daarna nog een jaar in Engeland, op 11-jarige leeftijd heeft hij al heel wat van de wereld gezien. Inmiddels woont hij al weer anderhalf jaar in Wassenaar en als leerling van groep 8 van de St. Bonifaciusschool wacht een toekomst op het Rijnlands Lyceum. Hij wil later architect worden en het maken van structuren en bouwwerken van Lego stimuleert zijn creatieve brein. Maar hij doet ook graag gamen en is gek op sport. Zo doet hij aan hockey, als laatste man van jongens D1 van de Kieviten, aan wedstrijdzwemmen bij WZK maar ook aan golf. Dat lijkt meer een sport voor senioren maar de bloeiende jeugdafdeling van Golfclub Rozenstein maakt dat hij het daar helemaal naar zijn zin heeft. Aan het woord de sportieve en talentvolle Julius Beentjes (11).

Door Jan Pieter Becker

“In Engeland was een strenge lockdown en de enige sport die ik daar kon doen was golf. Mijn opa wilde graag dat ik dat ging doen en toen ik het één keer gedaan had wist ik dat ik ermee door wilde gaan. Er waren bij Walton-on-Thames’, in de buurt van Londen, heel veel jonge kinderen die aan golf deden. Heb er een half jaar gespeeld, kreeg les van een pro en dat ging zeer goed. De drempel om te golfen was laag, je kon zonder golfvaardigheidsbewijs de baan op”.
En hij vervolgt: “Het leuke aan golf is dat als je op de baan loopt je lekker kan ontspannen, je doet het voor jezelf, je speelt voor jezelf. Het voordeel nu is, ik kan iedere dag naar Rozenstein, soms ben ik alleen maar op de driving range (oefenplaats om slagen te oefenen) maar meestal loop ik nog een rondje op de baan. Ook is er een pitch en puttbaantje waar het korte spel geoefend kan worden. Zondag speel ik met de jeugd van Rozenstein, dan zijn er gezamenlijke (competitie)trainingen”.

Julius: “Het gaat goed, ben nu ruim een jaar lid en heb het enorm naar mijn zin. En het spel gaat steeds beter, inmiddels heb ik handicap 22. De club moest eerst kijken, net als bij alle nieuwe leden, hoe goed ik was. Daarna volgde de indeling in de jeugdlijn van de zondag. Er wordt een beetje op leeftijd geselecteerd maar ook op hoe goed je bent. Het is echt heel leuk en veel kinderen spelen golf. Ik denk dat hier wel 100 jeugdleden zijn en de jeugdcommissie is heel actief. Ze organiseren bijvoorbeeld wedstrijdjes bij andere clubs. Zo leer je naast op de baan van Rozenstein ook te golfen op de Haagsche Golf en Countryclub, op de Rijswijkse Golfclub en op de Noordwijkse,Golfclub. Er zijn veel onderlinge toernooien”.

“Ik zou het ieder kind aanraden om lid te worden. De beste vriend van mijn jongste broertje wilde een keer met mij mee, hij heeft toen op de driving range ballen geslagen, hij vond het heel leuk. En dat is het ook, je kan het elke dag doen, alleen of met anderen. Ik hoop dat meer jeugd spontaan komt spelen. Als je 18 holes gaat spelen dan is het belangrijk op de eerste afslagplaats goed af te slaan. Met mooi weer kijkt het hele terras hoe je het doet en toen ik een keer heel mooi afsloeg was het hele terras aan het klappen”. Informatie Golfclub Rozenstein via rozenstein.nl