Meijendel werd afgelopen zondag weer overspoeld door bezoekers, foto: Hart voor Meijendel
Meijendel werd afgelopen zondag weer overspoeld door bezoekers, foto: Hart voor Meijendel Foto:

Natuurgebied Meijendel verder in gevaar, gemeente Wassenaar krijgt onjuiste informatie van Dunea

“Op basis van onjuiste informatie wil B&W een vergunning verlenen voor een waterspeeltuin voor jonge kinderen en de aanleg van een Poort van Nationaal Park Hollandse Duinen midden in beschermd Natura 2000 gebied. Sinds de aanleg van het Monkeybos in 2015 zijn de bezoekersaantallen gestegen van 1 naar 3 miljoen per jaar. Deze waterspeeltuin is voor jonge kinderen, een nieuwe doelgroep, dus nog meer bezoekers. En als Poort tot een Nationaal Park trekt Meijendel straks landelijk publiek. Dunea noemt het zelf het “verduurzamen” van het Hart. Als Dunea echt wil verduurzamen, stopt zij met het toelaten van honderdduizenden auto’s in het hart van Natura 2000”, aldus Stichting Hart voor Meijendel i.o. 

Uit de verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen, blijkt dat alle politieke partijen, inclusief de VVD van Wethouder Wassenaar, op papier een groen programma voeren en Meijendel willen beschermen. Dat blijkt nog niet uit deze vergunning. De gemeente heeft kennelijk te weinig ambtenaren om zelfstandig een oordeel te vellen. Zij heeft het onvolledige recreatie-advies van Dunea, nota bene de aanvrager zelf, volledig overgenomen. Dunea zegt zonder onderbouwing dat er geen extra bezoekers zullen komen en dat argument neemt de gemeente klakkeloos over bij de vergunningverlening. Tegelijkertijd zegt wethouder Wassenaar in de raadsvergadering wel dat we ons moeten voorbereiden op meer recreanten door de bouwopgave in de regio. Dat spreekt elkaar tegen. Op deze manier neemt de gemeente geen maatregelen om het hart te ontlasten, de stikstofdepositie door het verkeer en de natuurschade door recreanten te verminderen.”
B&W wijkt hierbij ook nog eens af van het advies van de Commissie Nationale Parken. De commissie maakt in haar kritische advies over de aanvraag voor de officiële status een stevig voorbehoud over de locatie van de Poorten. Zij oordeelt dat het voor de hand ligt dat deze buiten het natuurgebied liggen. De gemeente legt ook nationale en internationale adviezen van o.a. Universiteit Wageningen over duurzame recreatie naast zich neer. Door bezoekers aan de rand op te vangen vormt het hart een rustpunt voor dieren en natuurliefhebbers en blijft het hart fietsend of wandelend bereikbaar.

Het college moet Dunea eerst oproepen een zogenaamd 'draagkrachtonderzoek' uit te laten voeren om te bepalen hoeveel recreanten het gebied aankan, zodat een nieuw duurzaam recreatiemodel voor een nationaal park ontwikkeld kan worden. Hart voor Meijendel dient binnenkort een bezwaarschrift in. Hiermee krijgt het college opnieuw de kans om de papieren wens voor een groene gemeente, ook in de praktijk tot leven te laten komen!