Al 25 jaar draaiorgelmuziek in de Langstraat

Zo’n 150 jaar geleden is de straat exploitatie van draaiorgels in Nederland begonnen. In 1875 vestigde zich een Belg in Amsterdam, Leon Warnies, en verhuurde kleine , meestal draagbare draaiorgels. In de de loop van de 20e eeuw maakte de straatdraaiorgels in Nederland de grootste bloei door.

Door Nicole Siemer

En inmiddels leven we in 2022 en is het nog maar zeer de vraag hoe lang het exploiteren van een draaiorgel nog de moeite waard is. De draaiorgels vragen veel onderhoud, moeten indien ze groot zijn, getransporteerd worden en dit kost de draaiorgel exploitant  veel geld. Met het steeds meer verdwijnen van cash uit de broekzakken en portemonnees van het winkelend publiek, kennen we allemaal wel zo een moment van, ik wil wel iets geven, maar geen geld op zak! Wassenaar kent sinds 25 jaar twee broers die iedere vrijdag, weer of geen weer, de Langstraat proberen op te vrolijken met nostalgische draaiorgel muziek. Naast Wassenaar spelen de broers ook in Leiden en Oegstgeest. Hoewel de broers, Eric en Peter, al lang geen nostalgische kartonnen zigzag-boeken meer gebruiken, maar muziek vastgelegd op een digitale SD kaart . Deze wordt vervolgens via een computer aangestuurd. Vanaf een urenlange playlist worden herkenbare noten de winkelstraat ten gehore gebracht. Eric en Peter kregen het met de paplepel ingegoten. Hun vader en opa hebben jarenlang  over straten en pleinen getrokken om de muziek ten gehore te brengen. Volgens Eric bestaat er een haat/liefde verhouding voor de muziek. Zo zijn er veel trouwe ‘gasten’ die graag een kleine duit in het “mansbakje” doen, gecombineerd met een kort praatje.
Winkeliers raken soms wat geïrriteerd als de draaiorgel enige tijd voor hun winkel staat te draaien. Bij de vraag of de Wassenaarse gemeente de muziek subsidieert schudt Eric  met een kleine glimlach om zijn mond zijn hoofd. Het onderhoud kost hun regelmatig een paar honderd euro, en stelt Eric, het is dus eigenlijk een beetje uit de hand gelopen hobby. Toen Peter 35 jaar geleden vanwege een dwarslaesie in een rolstoel terecht kwam zijn de broers in de voetsporen van vader en opa, hun draaiorgel business begonnen. Of ze het beide vanwege hun gezondheid nog lang vol houden, is afwachten. Maar deze vrijdag stond Eric er weer en altijd was hij weer in voor een gezellig praatje. En natuurlijk met het onafgebroken gerinkel  van het mansbakje op de achtergrond.