Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Op 31 januari start participatietraject over Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone

Met een onlinebijeenkomst op maandag 31 januari a.s. gaat het participatietraject over de Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone van de kant af. Alle inbreng wordt vervolgens door de gemeente verwerkt in een vervolgbijeenkomst die voor eind februari staat gepland. Los daarvan loopt er sinds 1 januari jl. al een termijn van zes weken waarbinnen zienswijzen kunnen worden ingediend. De resultaten van het participatietraject en de ingediende zienswijzen worden verwerkt in een participatierapport dat aan de gemeenteraad wordt aangeboden.

Door Jos Knijnenburg

De Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone, waarin de bouw- en andere ontwikkelmogelijkheden voor een viertal deelgebieden in het gebied centraal staan, is zoals dat in politiek jargon heet, “een levend document”. Het wordt niet alleen digitaal gepubliceerd. Het is verder is in te zien op wassenaar.nl/groene-zone, maar dat ook kan worden aangepast. Naar analogie van de inmiddels vastgestelde Nota van Uitgangspunten Groene Zone, waarvan ook meerdere versies zijn verschenen, alvorens het stuk begin 2021 door de raad werd vastgesteld, zijn er ook van de Beperkte Gebiedsvisie Groene Zone al meerdere concepten gemaakt. Voor zowel het participatietraject, als de zienswijzen, geldt dat de versie (d.d. 13 december 2021) die nu op de genoemde webpagina staat, als uitgangspunt fungeert.

Een saillant gegeven, want een vorige editie waarin kaartjes waren voorzien van bouwvlakken leidde ertoe dat op meerdere plekken in de Groene Zone (op de foto gezien vanuit de lucht met de gemeentegrens als gele lijn) de geest uit de fles kwam. De raad trok op 16 november jl. aan de noodrem door een amendement. Eén van de overwegingen daarvoor was dat “de invullingen van bouwvlakken tot onnodige onduidelijkheid, verwarring en verwachtingen kan leiden, die niet op voorhand haalbaar of inpasbaar zijn”. En dus ontbreken de bouwvlakken in het document dat nu op de site is te zien, al zien we nog wel “voorbeeldverkavelingen” zoals die van de Deijlerhoeve, die inmiddels bekend voorkomen.

De Amerikaanse School (ASH) heeft als koper dit landgoed ook een Engelstalige presentatie van haar plan online gezet, gebaseerd op de eerdere presentatie aan het gemeentebestuur en de raad. Een cruciaal punt bij het ASH-plan betreft de groeiplannen van de school die de hoofdcampus aan de Rijksstraatweg meerdere malen heeft uitgebreid en een Early Childhood Center in en rond Boerderij Ter Weer realiseerde. De school heeft naar aanleiding van een eerste bijeenkomst met de buurt, op haar site een statement gezet waaruit blijkt dat de ASH heeft geconcludeerd dat zij bij 1.600 leerlingen “tegen haar grens aanloopt”. Bij een groter aantal leerlingen zal het karakter en de organisatie van de school te ingrijpend veranderen. Een ander gevoelig punt uit de Beperkte Gebiedsvisie betreft de geopperde verhuizing van de milieustraat van de Hogeboomseweg naar één van de locaties van Van den Dool aan de Oostdorperweg.

Die wordt nu onder voorwaarden “bespreekbaar” geacht. De VVD gooide daarover in deze krant al een balletje op want een dergelijke voorziening kan volgens de liberalen veel kleiner, op afspraak, gesplitst in groen en overig en wellicht ook in combinatie met de business van recycler Van den Dool. Over politiek gesproken. DLW, de partij die op haar kandidatenlijst CDA-dissident Ronald Zoutendijk politiek asiel verleent, pleit in haar verkiezingsprogramma voor een onderzoek naar de mogelijke uitplaatsing van de locaties Avalex en Van den Dool naar “de loodsen” op het oude vliegveld Valkenburg of de Maaldrift. Een dergelijk vraagstuk raakt ook een rode draad die door alle discussies over de Groene Zone heenloopt.

In de eerdergenoemde Nota van Uitgangspunten Groene Zone staat een kaartje waarop de eigendomsverhoudingen binnen het gebied staan weergegeven. Een felgekleurde lappendeken die niet alleen toont hoe opvallend weinig grond de gemeente Wassenaar binnen de Groene Zone in haar bezit heeft, maar ook hoeveel grondeigenaren daar kunnen “denken in mogelijkheden”. Een credo uit het lopende coalitieakkoord dat straks ook in de nieuwe Omgevingswet terugkomt. Een fraai voorbeeld waartoe dat concreet kan leiden, is aan het einde van de Oostdorperweg aan weerszijden van de weg nu al duidelijk te zien.