Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Burgemeester De Lange in rol als meespreker bestemmingsplan Valkenhorst: kort en bondig

Burgemeester Leendert de Lange voerde vorige week donderdag in Katwijk tijdens de eerste vergadersessie over het ontwerp bestemmingsplan Valkenhorst namens de gemeente Wassenaar het woord als meespreker. Een in meerdere opzichten opmerkelijk optreden.

Door Jos Knijnenburg

In totaal zijn er dertig zienswijzen op het omvangrijke ontwerp bestemmingsplan voor het nieuwe dorp op het oude vliegveld (zie foto uit 2005) ingediend. Op 20 januari jl. tijdens de eerste van een serie politieke vergadersessies over het plan dat op 17 februari door de Katwijkse raad zal worden vastgesteld, kwamen een tiental meesprekers (in Wassenaar spreekt men doorgaans over insprekers) aan het woord. Burgemeester Leendert de Lange opende het bal als meespreker namens de gemeente Wassenaar. Een verrassing voor wie drie dagen eerder als (mee-)kijker getuige was de vergadering van de Wassenaarse raadscommissie Fysieke Leefomgeving. Die vergadering werd geopend met de mededeling van wethouder Kees Wassenaar (Ruimte) dat de gemeente in Katwijk zou gaan inspreken. De aanleiding daartoe was de reactie van Katwijk op de schriftelijke zienswijze van Wassenaar op het nieuwe bestemmingsplan zoals verwoord in de reactienota waarover we vorige week schreven. De wethouder opperde dat de voorzitter van de Raadswerkgroep Valkenburg daartoe de aangewezen persoon zou zijn. 

Die werkgroep, bestaande uit een selecte groep raadsleden die het college in dit dossier in strategische zin adviseert en immer buiten het zicht van welke camera dan ook opereert, heeft ook een raadslid als voorzitter. De suggestie van de wethouder leidde tot verbazing bij Bart Boon (Lokaal Wassenaar), die zich de afgelopen jaren in tal van ruimtelijke dossiers heeft ontwikkeld tot een soort planologisch geweten van de gemeenteraad. "Een willekeurig raadslid heeft als inspreker elders formeel gezien eigenlijk geen mandaat om iets te zeggen, laat staan namens anderen te spreken", zo betoogde Boon. Wethouder Wassenaar gaf Boon volmondig gelijk, maar merkte op dat het college op haar beurt weer partij is in het kwartet (Katwijk, Wassenaar, provincie en Rijk) dat zich op een ander niveau met Valkenhorst bezighoudt. “Het wringt wat in onze perceptie”, aldus de wethouder, die zelf eerder als inspreker optrad tijdens een provinciale vergadering. Boon suggereerde nog een lid van de organisatie naar Katwijk af te vaardigen. Dat kan, we herinneren ons nog een optreden van het toenmalige hoofd Ruimtelijke Ordering van de gemeente Wassenaar die in 1994 naar politiek Leiden afreisde om als inspreker de laatste uitbreiding van de wijk Stevenshof te betwisten. Tevergeefs, met naar later bleek grote gevolgen voor de exacte situering van de Rijnlandroute in de aangrenzende polder. Wethouder Wassenaar gaf vorige week maandag aan dat de 'inspreekbeurt' in Katwijk een dag later in het college zou worden besproken. 

Dat leidde donderdagavond in Katwijk tot de verrassing dat Wassenaar geen wethouder, raadslid of ambtenaar had afgevaardigd, maar dat burgemeester De Lange als meespreker optrad. De burgemeester had niet meer dan vier minuten nodig om de Wassenaarse inbreng onder woorden te brengen. De Lange begon met het benoemen van enkele zaken die Wassenaar in positieve zin waren opgevallen. Over de wijze waarop de overgangszone Valkenhorst-Groen Zone in een verbeelding was opgenomen, over de passages over het testveld van Unmanned Valley en over het terugbrengen van de bouwhoogte nabij de Groene Zone. Burgemeester De Lange sprak echter zijn teleurstelling uit over het gegeven dat bepaalde zaken wat Wassenaar betreft in juridische zin niet goed in de beleidsregels van het bestemmingsplan zijn geborgd.
“Afspraak is afspraak”, aldus Leendert De Lange. Hij verwees daarmee naar de bestuurlijke afspraken die Katwijk, Wassenaar, de provincie en het Rijk in december 2018 met elkaar maakten over ontwikkeling (en voortgang) van de locatie Valkenburg. In maart 2020 maakten de partijen een vervolgafspraak over een uitbreiding van het woningbouwprogramma met 600 woningen, waarbij Wassenaar haar instemming liet afhangen van nader onderzoek naar de negatieve effecten van extra woningbouw. Het was de Wassenaarse Stichting Valkenburg Groen die vorige week maandag en dinsdag in uitgebreide mails aan zowel Katwijk als Wassenaar, de juridische manco’s in de berg stukken (een bijlage telt 3.750 pagina’s) detecteerde en benoemde. Volgens de stichting geeft het plan geen voldoende juridisch en stedenbouwkundig houvast voor betreft de vraag welke ontwikkelingen en in welke vorm (zoals aantal en types woningen, kavelgrootte) tegen de grens met Wassenaar zijn toegestaan.