Henri van Smirren, foto: René de Wit
Henri van Smirren, foto: René de Wit Foto:

Henri van Smirren, lijsttrekker PvdA: “Verder gaan waar anderen stoppen”

Henri van Smirren (1962) is een bekende persoon in Wassenaar. Dat komt zeker ook door zijn maatschappelijke betrokkenheid: al op zijn 18e werd hij lid van de PvdA. Zo was hij 18 jaar voorzitter van de handbalvereniging Olympia ’72, zat hij verschillende termijnen als secretaris in het bestuur van het Wassenaars Sportcontact en was hij ruim 10 jaar betrokken bij het jeugd- en jongerenwerk. De laatste 8 jaar is Henri lid van diverse commissies van de gemeenteraad van Wassenaar.

Door Jan-Pieter Becker

Een meer maatschappelijk betrokken Wassenaarder is bijna niet te vinden. Het is dan ook een logische stap, en zeker gegund, dat hij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker is voor de Partij van de Arbeid. Henri: “Ik ben voor een eerlijke samenleving, voor gelijke kansen, voor bestaanszekerheid en sociale rechtvaardigheid. Het zijn de kernwaarden van de PvdA en daarom is dat de partij waar ik mij het meeste thuis voel. Ik werd in de jaren zeventig geïnspireerd door Joop den Uyl. Zijn passie, gedrevenheid en inzet voor een eerlijkere samenleving werkte voor mij aanstekelijk. Alles wat er om ons heen gebeurt, het leven van alledag, alles wordt beheerst door politieke beslissingen. Daarom vind ik dat iedereen die dat mag moet gaan stemmen op 16 maart”.

Henri gaat verder: “Ons verkiezingsprogramma heeft als titel ‘Duurzaam, Actief en Sociaal’ en wij, PvdA Wassenaar, willen daarom ook meer actie zien op duurzaamheid en sociale beleid. Niet alleen armoedebestrijding en sociale cohesie maar ook volkshuisvesting valt daar onder. Er moet er meer ambitie zijn om gebouwen energieneutraal te maken en het zelf duurzaam opwekken van energie is een noodzaak. En, dat kán. Een idee is bijvoorbeeld de aanleg van zonneweiden op grote parkeerplaatsen, bijvoorbeeld aan het strand. Een mooi bouwproject waar we volledig achter staan is het nieuwbouwproject Kerkehout waar naast de wijkvereniging ook de SV Wassenaar betrokken is. Bij bouwprojecten vinden wij dat 30% moet bestaan uit sociale woningbouw, 50% nieuwbouw voor de middeninkomens en 20% uit dure woningen. Voor de middeninkomens is de laatste jaren in het geheel niet gebouwd, daar moet echt wat voor gebeuren!”

“Ik heb een passie om dingen te veranderen, dingen beter te maken en dat doe ik vooral na gesprekken met inwoners van Wassenaar. Ik wil altijd aanspreekbaar zijn en verder gaan waar anderen stoppen. Als we praten over woningnood dan denk ik weleens, als we overal een laagje bouwen bovenop bestaande gebouwen, als we gebouwen van 2 hoog verhogen naar 3 hoog, of van 3 hoog naar 4 hoog gaan, dan ontstaat er veel meer perspectief voor bijvoorbeeld Wassenaarse jongeren om aan een woning te komen zonder geweld te doen aan het dorpse karakter van Wassenaar. Waar we als PvdA ook voor pleiten dat is de bouw van een Integraal Kind Centrum (IKC). Dat zou kunnen ontstaan als de St Jan Baptist en de Jozefschool samen een nieuw te bouwen school betrekken waar ook kinderopvang vorm kan krijgen. Ons idee is het Huibregtseveld daarvoor te gebruiken en de daar geplaatste voetbalkooi te verplaatsen naar de Hofcampweg of elders in het dorp. De PvdA vindt het verenigingsleven essentieel voor de sociale cohesie in ons dorp. Er zijn prachtige initiatieven, die gaan we omarmen. Goede initiatieven juichen wij van harte toe en het spreekt voor zich dat wij daar de komende vier jaar voor zullen staan”.