Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Wassenaar Collectie en werk van Wassenaarders nu zij aan zij op prominentere plek in bibliotheek

Wassenaar - De Openbare Bibliotheek heeft de eigen ‘Wassenaar Collectie’ en de verzameling boeken die door Wassenaarders zijn geschreven, een prominentere plek gegeven. Wie in de bibliotheek nog meer over het eigen dorp wil lezen, kan terecht in de Verkadezaal waar al sinds 2009 de boekenverzameling van de Historische Vereniging Oud Wassenaer is ondergebracht.

Door Jos Knijnenburg

In december 2012 publiceerde ondergetekende in Weekblad De Wassenaarder een stuk onder de titel ‘Wassenaar blijft rijke literaire inspiratiebron’. Een foto van de houten boekenkast met de verzameling drukwerk over ons dorp van de Historische Vereniging Oud Wassenaer in de Verkadezaal fungeerde daarbij als illustratie. Ruim negen jaar later kunnen we aan de hand van de plaat van fotograaf Bouwe Prins proefondervindelijk vaststellen dat de lege plekken in de kast aardig zijn bijgevuld. Er blijven maar boeken over Wassenaar verschijnen, met de kanttekening dat het werk dat tijdens de coronacrisis is verschenen door alle beperkingen, veelal niet alle aandacht heeft gekregen die het verdiende. In april 2012 lanceerde de Openbare Bibliotheek het initiatief om een collectie boeken van schrijvende Wassenaarders aan te leggen. Dit vanuit de gedachte dat er in ons dorp sinds jaar en dag auteurs hebben gewoond en gewerkt. 

Hun werk kan over Wassenaar gaan, zich geheel of deels ter plaatse afspelen, maar in heel veel gevallen betreft het werk over een geheel ander onderwerp dat hier zogezegd geheel of wellicht deels is geproduceerd. Er werd zelfs een werkgroep ingesteld die de collectie, ‘Werk van Wassenaarders’ zou samenstellen. In de lokale pers verscheen een oproep aan dorpsgenoten om dergelijke boeken beschikbaar te stellen. Veel werk was immers allang niet meer te krijgen. Ook suggesties over werk van al dan niet bekende plaatsgenoten waren welkom. Het leverde uiteindelijk een beperkte, maar wel bijzondere verzameling boeken op. Die stonden lang in een tweede boekenkast in de Verkadezaal en eigenlijk een beetje in een hoekje, pal naast de in- en uitgang. Naast de verzameling boeken van de Historische Vereniging Oud Wassenaer en de collectie ‘Werk van Wassenaarders, beschikte de Openbare Bibliotheek zelf over wat zij heeft geoormerkt als de ‘Wassenaar Collectie’. Alle boeken binnen de totale collectie van de bieb die daartoe behoren dragen op de rug van de kaft een grote witte sticker met het opschrift ‘Wassenaar Collectie’ plus, voor wie wellicht toch twijfelt aan de inhoud, het officiële gemeentewapen. In de boekenkast die de collectie lange tijd herbergde, stond ook nog een apart rijtje werk van schrijver en oud-Wassenaarder Boudewijn Büch (1948 -2002), de naamgever van het “leeseiland” in de bibliotheek.
Een plek die thans, met dank aan tante Corona, gedurende een deel van de openstelling het karakter van een studiezaal op een willekeurige universiteit heeft gekregen. Wie wil weten waarom Boudewijn Büch zo’n prominente plek in de Wassenaarse bieb heeft gekregen, kan in zijn lijvige biografie ‘Boud’ veel antwoorden op die vraag vinden. Een blik op de site büchmania.nl leert dat in de Langstraat slechts een fractie van ’s mans totale productie staat.
In de Openbare Bibliotheek hebben zowel de ‘Wassenaar collectie' inclusief het oeuvre van Boudewijn Büch, als het verzamelde ‘Werk van Wassenaarders' een nieuwe en prominentere plek gekregen, waarbij al het in dit dorp gewortelde werk gebroederlijk naast elkaar staat. Een "zichtlocatie” zou een makelaar zeggen. In de plaatselijke vestiging van Boekhandel De Kler staan alle fysiek beschikbare, gloednieuwe boeken over Wassenaar en geschreven door dorpsgenoten ook gezellig bij elkaar in een aparte boekenkast. Voor de fijnproevers zijn op luttele meters daarvan zelfs tweedehands boeken over het dorp, haar inwoners en aanverwante zaken te koop, al moet men voor een oud pareltje met plaatselijke allure soms wat geluk hebben.