Wassenaarse Post

Wij ontvangen graag uw ingezonden brieven. De deadline is woensdag 09.00 uur. Wij ontvangen uw bijdrage bij voorkeur per e-mail, maar per post mag ook. Ons e-mailadres is: redactie@dewassenaarsekrant.nl. Ons postadres is: Van Zuylen van Nijeveltstraat 202, 2242 AX te Wassenaar. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven en artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Aanvallen op personen, beledigingen en taalgebruik kunnen redenen zijn om een brief te weigeren. Anonieme bijdragen en open brieven (gericht aan instanties en derden) worden niet geplaatst.

Regels of mensen?
Al tientallen jaren tuinier ik op volkstuinvereniging Ter Weer. Die grenst aan de scholengemeenschap het Adelbert College (AC). Daar staan tegen de sloot, die onze tuinen scheidt, onder andere twee enorme eiken. Deze bomen zorgen ervoor dat enkele tuinen het grootste deel van het jaar nauwelijks direct zonlicht krijgen. Dat is bijvoorbeeld te zien aan diverse soorten mos die welig tieren. Ook het kweken van warmte minnende planten in de kassen is onmogelijk. Zo’n vijf jaar geleden werd op verzoek van de beheercommissie van Ter Weer een groot aantal bomen op het AC-terrein verwijderd dan wel gekortwiekt. De twee eiken die de meeste “sta-in-de weggen” waren ontsprongen de dans. Op mijn verzoek aan de directeur van het AC, enige maanden geleden, iets aan de huidige situatie te doen, werd positief gereageerd. De gemeente zou nog wel toestemming moeten geven, werd mij verteld. Ik ga even kort door de bocht. Medewerkers van een hoveniersbedrijf die in opdracht van het AC de zaak kwamen bekijken, vertelden me dat de twee eiken onaangeroerd zouden blijven. Een ambtenaar van de gemeente Wassenaar had wat dat betreft een streep door de rekening gehaald. Wat ik mij afvraag: zou die ambtenaar tot dezelfde conclusie gekomen zijn - handen af van de eiken -als die zelf een van de tuinders op Ter Weer was geweest die snakken naar wat meer licht en warmte op hun tuin? Was de gedachte dan ook geweest: regels zijn belangrijker dan mensen?
Henk van der Kwaak

Afvalverordening
Voor Kerstmis lazen we in De Wassenaarse Krant dat vanaf januari 2022 een nieuwe afvalverordening van kracht wordt. Tot nu toe vonden wij de verwijdering van PMD, papier, restafval, glas en groenafval hier in Wassenaar zeer goed. Naar onze mening was het goed dat PMD apart werd verwijderd. Er wordt altijd gezegd dat PMD zo schoon mogelijk van ander restafval moet worden gescheiden. Met de beste wil van de wereld kunnen wij ons niet voorstellen dat een machine of robot dit in de toekomst zal doen. Dit betekent dat het PMD-gedeelte voortaan uit het vuile restafval, waar vuile luiers en andere zaken zich in bevinden, zal worden gehaald en vervolgens verwijderd. Verder vinden wij het jammer dat volgens de nieuwe Avalex-kalender voor 2022 het groenafval slechts om de twee weken zal worden opgehaald. Tot nu toe hadden we elke week onze containers voor groenafval vol met tuinafval. We waren we dankbaar dat Avalex dit elke week verwijderde.

Ook vinden wij het geen goede zaak dat in januari de PMD-containers weer bij de huishoudens worden opgehaald. Wij vrezen dat slechts een container voor restafval voldoende zal zijn voor PMD en restafval tegelijk. Dit is omdat PMD-afval veel ruimte in beslag neemt. Wij hadden liever gezien dat de PMD-container bij de huishoudens blijft staan voor mensen die dat willen, zodat men nog een container als reserve voor afval heeft. Als gezin vinden wij het een schande dat wij onze kinderen niet meer laten zien dat wij al het afval moeten scheiden. Helaas zetten wij met de nieuwe voorschriften voor afvalverwijdering weer een stap terug. De openbare PMD-punten waren voor veel mensen erg handig - nu worden ze gewoon overal weggehaald. Wij vinden dat we omwille van onze planeet en ook omwille van onze kinderen moeten doorgaan met een schone afvalscheiding.
Fam. Ammann
Goedeherderkerk
U, woont op de Goedeherderkerklaan,
Maar u doet uw naam geen eer aan.
U, was zo vrij om mijn telefoonnummer uit te zoeken
U, beloofde mij , per telefoon, me te bezoeken.
Op 12 januari 2022, om mijn prijs van de vriendenloterij, twee kookboeken,
Terug te brengen naar mij, dan was het opgelost,
Door verkeerde bezorging van de post.
Weet u er is een spreuk. Ik vind hem leuk.
"Iets beloven en dan niet geven,
Doet een mens in vreugde leven”
Ik vraag mij af, heeft u er plezier aan om mijn boeken in uw kast te hebben staan?
Ik ben zo vrij geweest bij u aan te bellen,
Met bloemen in de hand, om u te vertellen,
Dat ik zo blij was met de gewonnen prijs, Die ik zou hebben gekregen
Mevrouw had maar gezwegen
Mevrouw van der Leck