Foto: John Schrader
Foto: John Schrader Foto:

Fietsjuf Andrea Brauns leert zelfs kinderen met
lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen fietsen

In De Wassenaarse Krant van 23 december 2021 heeft U het allen nog kunnen lezen: Andrea Brauns was Ways2go Fietser van het jaar 2021 in Zuid-Holland geworden. Dagelijks fietst zij van haar huis in Wassenaar naar haar werk in Den Haag (en terug) en ook andere zaken doet en regelt Andrea op de fiets. Haar werk is dan de Bernardusschool, een ZMLK school voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Andrea is niet alleen een fervent fietsliefhebber, maar hoopt ook anderen actief op de fiets te krijgen. Een grote passie is voor haar ook zoveel mogelijk kinderen van haar school op de fiets te krijgen. En dat is best een hele uitdaging.

Door John Schrader

Andrea geeft zelf les aan kinderen in de leeftijd van 6, 7 en 8 jaar. Echter de kinderen bij haar in de klas functioneren op het niveau van kinderen uit groep 2 van de basisschool. De kinderen in haar klas hebben vaak nog nooit op een fiets gezeten; extra spanning dus en velen vinden het maar eng en durven echt niet. Met haar groep buiten op het schoolplein start ze vaak met een kind met goede motorische vaardigheden; eigenlijk om meteen succes te laten ervaren en ook een goed voorbeeld te laten zien naar de andere kinderen. Ze beginnen op een grote loopfiets, zonder trappers. Andrea helpt het kind en loopt ernaast of houdt het kind wat vast en ondersteunt. Zo gaat dat tien of twaalf rondjes; en de conditie van Andrea die maar groeit! Ook het kind groeit en merkt dan dat het lukt; dat geeft veel vertrouwen en de volgende dag wil het kind nogmaals. De anderen zien wat er gebeurt, en velen willen dan volgen. Wat een succes en resultaat, en vol trots wordt het succes aan ouders en anderen vertelt.In de pauze (!) van Andrea volgen ook de kinderen (bijvoorbeeld kinderen met autisme) die het te spannend vinden. De eerste stap is dan om eens op de fiets te gaan zitten. Blijft het nog wat moeilijk, dan is er ook een fiets met zijwieltjes. 

Mooi zijn de momenten dat Andrea een foto of filmpje naar de ouders kan sturen met het succes in beeld. Na alle verhalen thuis van de kinderen volgt dan ook de foto of film. Voor ouders die soms geen fiets kunnen betalen, wordt er toch voor hulp gezocht. Andrea probeert zo de kinderen toch op de fiets te krijgen, waardoor er richting de middelbare school meer mogelijkheden voor de kinderen zijn. Vooral de kinderen die goede vooruitzichten en mogelijkheden hebben, wil Andrea zeker helpen. Daarnaast maakt Andrea de kinderen ook bewuster van het verkeer en de gevaren, en probeert zij het ook veiliger te maken voor haar leerlingen. En ervaring heeft Andrea ook als fietsouder bij de basisschool van haar eigen kinderen. Op de St.Jozefschool is Andrea ruim tien jaar verkeersouder geweest; hier heeft zij ook de kinderen opgeleid voor het verkeersexamen, hielp zij om het fietsen te promoten en gaf zij praktijkverkeerslessen.

Veel kinderen op de school van Andrea zijn trots op hun fietsjuf. Zij heeft velen het fietsen echt geleerd, daar waar het de ouders van deze ZMLK-kinderen niet lukte. En Andrea mag trots zijn op haar doel om zoveel mogelijk kinderen op de fiets te krijgen. Hopelijk dat Andrea ook de komende jaren nog veel kinderen haar lessen mag geven en mag zorgen en bijdragen aan een Veilig Verkeer Nederland!