Foto: Keke Keukelaar
Foto: Keke Keukelaar

Anne-Lot Hoek publiceert met ‘De onderste steen boven’ boek over waargebeurde geschiedenis Bali

Algemeen

Wassenaar - Het koste Anne-Lot Hoek, schrijfster van het boek “De Strijd om Bali”, ruim zeven jaar om de waargebeurde geschiedenis op Bali samen te vatten. Het boek beslaat de tijdsperiode 1846 tot 1950. Juist de ongekend hevige onafhankelijkheidsstrijd direct na de Tweede Wereld Oorlog wordt voor het eerst rauw maar eerlijk in kaart gebracht. Aan de hand van 120 interviews met nabestaanden en direct betrokken oud militairen op Bali en in Nederland. Diepgravend onderzoek in vele brieven en memoires, teruggevonden op zolders van nabestaanden, bracht ook veel van de ware toedracht aan het licht.

Door Nicole Siemer

Anne-Lot Hoek, historica en journaliste, is geboren in Den Haag. Toen ze vier jaar oud was verhuisde het gezin naar Wassenaar. Waar ze haar lagere school begon op de Bloemcampschool en in een later stadium de basisschool op de Herenweg school zou voortzetten. Haar middelbare school periode zou ze doorbrengen op het Adelbert College. Het waren met name haar leraar Duits en haar lerares Maatschappijleer die haar studiekeuze beïnvloed hebben. Zij leerden haar zelfstandig na te denken over onder andere maatschappelijke thema’s als racisme en ongelijkheid in de samenleving.
Na haar geschiedenis studie werkte ze eerst in het wetenschappelijk onderzoek en is daarna een journalistieke loopbaan begonnen, waarbij ze al veel aspecten van de Indonesische Onafhankelijkheidsstrijd aan het licht bracht. Daarmee bereikte ze een zekere status op dit terrein. Het was dan ook niet vreemd dat ze in 2013 getipt werd door een onderzoeker dat er in een voorstad van Parijs een Nederlandse veteraan en oud-verzetsman uit de de Tweede Wereldoorlog woonde.De inmiddels overleden Charles Cornelis Destrée (1926-2019). Hij bezat naast een zakje met gruwelijke foto’s ook nog vele brieven en memoires. Deze documentatie deed de vraag opwerpen waarom er blijkbaar op het als paradijselijk bekendstaande Bali blijkbaar zoveel geweld was gebruikt, waarover maar weinig was terug te vinden.

Dat het uiteindelijk zeven jaar in beslag zou nemen om die vraag te beantwoorden, had ze toen nog niet kunnen bevroeden. Nu ligt er een indrukwekkend naslagwerk, met feiten, soms gruwelijk, opgetekend uit vaak nog de eerste hand. Het laat zien hoe extreem hard het Nederlandse  koloniale beleid decennialang was. Niet alleen krijgt het boek veel lovende kritieken in de pers, maar werd haar boek deze maand beloond met de benoeming “geschiedenis boek van de maand”, uitgekozen door Wim Berkelaar. Deze historicus is verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Het boek is verkrijgbaar bij uw lokale Boekhandel “De Kler”.

Foto: Keke Keukelaere