Foto: Xandra Baldessari
Foto: Xandra Baldessari Foto:

Gemeente Voorschoten tevreden over naleving coronaregels

Het naleven van de huidige coronamaatregelen verloopt in Voorschoten nog steeds naar wens. Burgemeester Nadine Stemerdink vindt dat de inwoners zich goed aan de ‘avondlockdown’, die sinds eind november in Nederland van kracht is, houden.

Door Hans Beukema

“Ik bespeur maar weinig overtredingen bij burgers en ondernemers. En als ze er toch zijn, dan gaan de handhavers het gesprek met deze mensen aan. Meestal pakken ze het daarna wel goed op. Zo ging dat ook maanden terug tijdens de avondklok. Het handhaven van de avondklok was trouwens anders. Toen mocht op enkele uitzonderingen na niemand na 21.00 uur de straat meer op. Nu is dat wel het geval. Er gelden dus andere regels”, liet ze tijdens het persmoment van afgelopen dinsdag weten. “De mensen zetten de schouders er goed onder, al balen ze net als de gemeente natuurlijk van de huidige maatregelen. De druk op de zorg is nog steeds groot”, erkent Nadine. 

Dat was vorige maand een belangrijke reden van het kabinet, om bijvoorbeeld een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 uur en 5.00 uur te hanteren. De burgemeester is niet verrast met het verlengen van de ‘avondlockdown’ en het eerder dichtgaan van de basisscholen, ook al testen er nu minder mensen positief op corona. In de gemeente Voorschoten lag het aantal geregistreerde besmettingen vorige week relatief gezien iets boven het landelijke gemiddelde. 

Dat baart Nadine niet direct zorgen. “De gemeente Voorschoten denkt wel actief mee met de GGD Hollands-Midden, om de vaccinatiegraad nog verder omhoog te krijgen. We hebben deze instantie onlangs weer het aanbod gedaan, om het gemeentehuis opnieuw als priklocatie te gebruiken.” In het laatste weekend van oktober en derde weekend van november was dat al het geval. Toen kreeg iedereen van 12 jaar of ouder gratis de kans, om zich in het gemeentehuis met het Pfizer-vaccin te laten inenten. Het pand diende toen als tijdelijke pop-up vaccinatie. “Dat ging toen best goed”, vond de burgemeester.