Pjotr van der Marel richt zich met zijn team noodgedwongen vooral op de korte termijn, tekst en foto: John Schrader
Pjotr van der Marel richt zich met zijn team noodgedwongen vooral op de korte termijn, tekst en foto: John Schrader Foto:

Nieuwe maatregelen in coronatijd dwingen onderwijsland weer tot improviseren


Wassenaar - Als ik de maandag voor Kerst kom aanrijden bij de St.Bonifaciusschool is het lekker druk op het schoolplein. Kinderen spelen buiten tijdens de lunchpauze onder leiding van overblijfjuf Mirjam. Na aangebeld te hebben, wordt er door leerkracht Ramona open gedaan; met mondkapje op loop ik door naar binnen alwaar verschillende leerkrachten na de lunchpauze naar hun lokaal lopen. Veel bedrijvigheid en het lijkt een gewone schooldag. Echter vandaag is het weer anders; een schooldag in coronatijd! Met locatiedirecteur Pjotr van der Marel loop ik naar zijn kamer voor ons gesprek. Zijn eerste maanden dit schooljaar op de St.Bonifaciusschool zijn met een coronarand getekend. Het is relatief rustig gebleven qua besmettingen. Alleen groep 7 en 8 zijn wel uit voorzorg een aantal dagen naar huis gestuurd in de maanden november en december. Op andere scholen in Nederland ligt dat soms wel anders. Er zijn gevallen bekend waarbij de school zelfs helemaal dicht moest.

Door John Schrader

Nog vers in het geheugen ligt de boodschap van onderwijsminister Slob om de scholen open te houden en geen week eerder dicht te laten gaan. Maar binnen een paar dagen is alles wederom anders: op de persconferentie van dinsdag 14 december wordt toch gemeld dat de scholen een week eerder dichtgaan, wat betekent geen fysiek onderwijs, geen thuisonderwijs en alleen noodopvang. Het was de afgelopen weken en dagen steeds onduidelijk wat er zou gebeuren. En daar kwam de duidelijkheid, voor leerkrachten, ouders en kinderen. Pjotr vertelt dat hij de boodschap in de hoogste groepen zelf heeft toegelicht. Veel kinderen waren niet blij; ze wilden naar school, vertelt hij. School geeft de kinderen structuur en de kinderen willen leren.

En dan nog het Kerstfeest; wat te doen? Het team van de St.Bonifaciusschool had al een plan B klaar liggen; het kerstfeest werd naar voren gehaald, het Kerstdiner werd een Kerstontbijt en dat betekende voor het team inkopen doen om de kinderen zo toch te verrassen en te kunnen vieren.In de dagen van de noodopvang waren er ongeveer 30 kinderen van ouders met een cruciaal beroep, hoewel Pjotr beseft en aangeeft dat het voor alle ouders weer moeilijk zal zijn en weer schakelen is om de opvang rond te krijgen.
In Wassenaar is er overleg geweest met alle basisscholen. De scholen waren unaniem: geen thuisonderwijs en wel noodopvang. De locatiedirecteur is blij met deze duidelijkheid binnen onze gemeente. En de achterstanden dan? Ja, die zijn er wellicht, maar deze laatste week zal hierin niet het verschil maken. Het is natuurlijk ook nog heel onzeker wat de nabije toekomst gaat brengen; het team van de St.Bonifaciusschool denkt alvast na, naast het regelen van de noodopvang, over de periode na de Kerstvakantie met eventueel thuisonderwijs.
Pjotr geeft ook aan dat een lange termijnplanning voor zaken bijna niet te doen is; hij richt zich met zijn team vooral op de korte termijn. Hierbij wil hij vanuit de school de lijntjes met de ouders kort houden en zorgen voor een goede communicatie die hij heel belangrijk vindt. Hij vindt het fijn ook veel positieve reacties te krijgen van ouders die meedenken en bijvoorbeeld zelf oppas zoeken. Zo blijft onderwijsland ook in Wassenaar zoeken naar een goede coronaweg in deze lastige tijd; in maart 2020 begonnen, maar nog steeds niet verdwenen en ook in 2022 zal corona helaas nog steeds op de scholen ronddwalen.