Foto: PR.
Foto: PR. Foto:

Voorschotense post

Wij ontvangen graag uw ingezonden brieven. Het maximaal aantal woorden is 300. De deadline is woensdag 09.00 uur. Wij ontvangen uw bijdrage bij voorkeur per e-mail, maar per post mag ook. Ons e-mailadres is: redactie@grootvoorschoten.nl. Ons postadres is: Van Zuylen van Nijeveltstraat 202, 2242 AX te Wassenaar. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven en artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Aanvallen op personen, beledigingen en taalgebruik kunnen redenen zijn om een brief te weigeren. Anonieme bijdragen en open brieven (gericht aan instanties en derden) worden niet geplaatst.

Naar aanleiding van het artikel van Hans Beukema: ‘De openbare verlichting van de Voorstraat roept om beslissingen’ (Groot Voorschoten 3 december jl.)

Straatverlichting in het oude centrum van Voorschoten

In 1871 werden de lantaarns, die toen nog brandden op raapolie, omgebouwd tot petroleumlantaarns. Er werd zuinig omgesprongen met de olie. De lantaarns werden even na twaalven uitgeblazen. Zeven lantaarns bleven de gehele nacht branden. Onder andere die bij het postkantoor (toen Voorstraat 39), die bij de Haven en die bij de Dorpspomp.
Bij maneschijn kon nog verder bespaard worden, dan doofde de lantaarnopsteker een aantal lichtpunten al om 10.30 uur.
In 1907 werden de lantaarns omgebouwd voor gebruik met gas en in 1928 voor elektriciteit.
Maar verlichting met gas kwam terug: In 1972 werden de gasleidingen in de Voorstraat vernieuwd en werd gelijk een proefneming uitgevoerd om de straat weer te voorzien van gasverlichting. Vanaf februari 1972 brandden er drie lantaarns op proef. De proefneming was succesvol en in 1973 werden voor de gehele straat 28 en voor het Kerkplein twee nieuwe masten besteld.
Vanaf 1973 onderhield Leidenaar H. van den Berg (oud-medewerker van het Energiebedrijf Leiden) de lantaarns. Overdag brandt er in het midden van het gaskousje een kleine waakvlam. Aansteken geschiedt met behulp van een tijdklok. In 1990 werd ook het bij de Voorstraat gelegen stukje Molenlaan voorzien van gaslantaarns. Voorschoten werd daarmee de enige gemeente in Nederland waar een gehele straat en zijstukken daarvan zijn voorzien van gasverlichting.
Eind maart 2019 is de heer Van den Berg overleden en raakte het onderhoud achter.
De verlichting is wel kwetsbaar: voetballende jeugd op het Kerkplein en verkeer in de straten zorgen veroorzaken nogal eens uitval. Nu op zoek naar een vergelijkbare sfeerverlichting!

Jan Sloof