Wellicht kunnen we komende winter weer schaatsen bij de IJsclub Voorschoten! Foto: Archief GV.
Wellicht kunnen we komende winter weer schaatsen bij de IJsclub Voorschoten! Foto: Archief GV. Foto:

IJsclub Voorschoten oriënteert zich op nieuwe locatie

Afgelopen winter konden de Voorschotenaren zich verheugen op meerdere dagen schaatspret op de ijsbaan aan de Anthonie van Leeuwenhoekkade. De vraag is alleen voor hoelang nog. 

Door Hans Beukema

IJsclub Voorschoten oriënteert zich alvast uit voorzorg op een nieuwe locatie binnen de gemeente Voorschoten. “We verwachten de huidige locatie op de lange termijn te moeten verlaten, hoe gelukkig wij daar ook zijn. Het veld aan de Hofweg bij restaurant Allemansgeest is een optie", vertelt penningmeester Fred Hermsen. “De gemeente wil de komende jaren een besluit nemen over mogelijke woningbouw op de huidige plek van de ijsvereniging. Vooruitlopend daarop zoeken we alvast proactief naar een andere locatie. Lijdzaam afwachten werkt niet. We hebben nu steeds maar een contract met de gemeente voor de ijsbaan voor een periode van vijf jaar. En een dergelijke periode biedt voor ons te weinig zekerheid.”

De penningmeester noemt daarbij het periodieke onderhoud aan het pand als voorbeeld. “En we hebben ook plannen voor de aanleg van een skeelerbaan met een sproei-installatie. Die kun je het hele jaar gebruiken, niet alleen door de ijsclub. En daarnaast kun je bij een beetje vorst snel schaatsen op zo’n baan, als je er tijdig water over heen sproeit. Dan hoef je zoals nu de huidige baan niet meer in november onder water te zetten.” De aanleg van een skeelerbaan kost minimaal 200.000 euro. “En de baan moet zeker twintig jaar mee kunnen. Ons huidige contract aan de Anthonie van Leeuwenhoekkade loopt tot en met 2026.”

Fred vindt Allemansgeest een interessante locatie, al sluit hij andere plekken ook niet uit. “Bij Allemansgeest zou ruimte zijn voor meerdere sportclubs en kleinschalige recreatie. Nu zijn daar alleen weilanden en verderop buitenplaats Berbice. We voelen zeker steun bij de plaatselijk bevolking, de lokale politiek en bij de eigenaar van de huidige stuk grond.” Het bestuur van buitenplaats Berbice, tegenover het veld, is volgens Hermsen minder enthousiast. “De buitenplaats in Voorschoten heeft namelijk een zichtrecht en dat zou kunnen worden geschonden als er een ijsbaan wordt geplaatst. We hebben Berbice wel vooraf ingelicht over onze plannen.” 

De ijsclub hoopt op een goede samenwerking met de buitenplaats. “Maar dan zijn er diverse hordes te nemen. De politieke partijen moeten officieel instemmen over de bestemming en dan zijn er nog meer procedures. Je verandert het landschap natuurlijk wel met alleen al lichtinstallaties. Dus op zijn vroegst is schaatsen op een nieuwe locatie mogelijk. Op de huidige plek zijn we klaar voor een nieuwe schaatswinter. Wie weet volgende maand. In december zie ik Koning Winter niet meer toeslaan.”