Foto: PR.
Foto: PR. Foto:

De openbare verlichting van de Voorstraat roept om beslissingen

Kees Soels woont al decennia in de Voorstraat. Hij is echter niet gelukkig met de openbare verlichting in zijn straat. “Er zijn nu vele verschillende soorten lantaarnpalen en lampen in de straat en zelfs afgezaagde gaslantaarns.”

Door Hans Beukema

De Voorschotenaar spreekt daarbij ook namens enkele andere omwonenden. “Eerst brandden vele lampen een half jaar niet, ondanks dat verschillende bewoners daar meerdere keren melding van hebben gemaakt. Onlangs heeft een uitvoerend bedrijf uit Boxmeer de koppen van enkele lantaarnpalen afgezaagd, omdat ze niet de juiste armatuur daarvoor bij zich hadden. Daarnaast hebben ze geheel andere palen met felle vervangende verlichting geplaatst. Mag dat zomaar?”. 

Kees vindt de wijze, waarop de armaturen vervangen werden, niet fraai en niet zorgvuldig. Het roept vele vragen bij hem op. “Is het beleid voor de Voorstraat niet meer in stand te houden? Zijn het de uitvoerders van aanbestedingen, die bepalen hoe deze straat er uitziet? Heeft Voorschoten een duurzaamheidsbeleid dat speciale aandacht vraagt voor lokale ondernemers bij uitbesteding van werkzaamheden?”

Ook hebben de Voorschotenaar en zijn medestanders vragen over de communicatie vooraf vanuit de gemeente bij dit soort werkzaamheden. “Waarom worden bewoners en eigenaren van woonhuizen, die de historische en culturele dorpsstraat mede in stand houden, niet bij dergelijke besluiten betrokken? Is het een goed idee om de gemeenteraad of alle burgers, die dat willen, de mogelijkheid te geven een stem uit te brengen op de lantaarnpalen voor de Voorstraat, die in aanmerking komen vanuit het beleid? Dit is eerder gedaan bij de beslissing over het beeld ‘Paard van Voorschoten’.”

Martijn Zwebe, locosecretaris van de gemeente Voorschoten, heeft een duidelijk antwoord over de Voorstraat. “De gemeente wil de lantaarns op termijn van ledverlichting voorzien. De omwonenden en ondernemers worden actief bij de nieuwe ontwerpen in 2022 of 2023 betrokken. En informeel bij defecte lantaarns in die straat, als het een tijdelijke (nood)maatregel betreft. Daar zijn inderdaad enkele defecte lantaarnpalen.”

Martijn vervolgt zijn verhaal: “Omstreeks 1985 werd uit nostalgische overwegingen en ter vervanging van elektrische verlichting de huidige gasverlichting in de Voorstraat geplaatst. Die is inmiddels verouderd en er zijn geen onderdelen meer verkrijgbaar. Vooruitlopend op een totale vervanging door (bij de omgeving passende) ledverlichting in 2022 of 2023 – uiteraard in overleg met omwonenden en ondernemers – worden bij uitval van de gaslantaarns momenteel noodarmaturen geplaatst.” Martijn vermoedt dat er bij het plaatsen van de lantaarnpaal naast de onthoofde lantaarn ter hoogte van Voorstraat 51 sprake is van een noodoplossing. “Dat gaat de gemeente nog verder uitzoeken.”