Corona-update GGD Hollands Midden

Het aantal besmettingen in onze regio is nu zo hoog dat de GGD Hollands Midden geen uitgebreid bron- en contactonderzoek meer kan doen. Daarom worden mensen die positief getest zijn voortaan niet meer door de GGD gebeld, maar gemaild.

Er komen dagelijks heel veel nieuwe besmettingen bij. Afgelopen week testte 7312 personen uit de regio positief. Door die explosieve groei van 52% is het niet meer haalbaar om besmettingen aan elkaar te koppelen of te herleiden.

Een van de gevolgen is dat de GGD Hollands Midden zorginstellingen niet meer kan waarschuwen en informeren over besmettingen. De zorginstellingen in Hollands Midden hebben afgelopen week een brief ontvangen van de GGD Hollands Midden over de situatie. De instellingen zijn nu vooral zelf verantwoordelijk voor het instellen van extra maatregelen op hun locatie(s). Wel kunnen instellingen bij de GGD terecht voor vragen en advies.

Er worden nog steeds erg veel afspraken gemaakt voor een coronatest. Hierdoor zijn de telefoonlijnen vaak overbezet en lukt het ook niet om snel een online afspraak te maken. Het advies is om het later nog eens te proberen. Met name de vroege ochtend en avond zijn tijden waarop het vaker wel lukt.

Het beleid over de leefregels is vrijdag 19 november aangepast. Huisgenoten moeten vanaf nu tien dagen in quarantaine. Ook als zij volledig gevaccineerd zijn en/of corona hebben gehad.

Mensen die zijn geboren in 1936 of eerder, kunnen nu telefonisch een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Het is niet nodig om op de uitnodigingsbrief van het RIVM te wachten. Ben je geboren in 1936 of eerder en wil je alvast een afspraak maken voordat je de brief van het RIVM binnen hebt? Bel dan het Landelijk Vaccinatie Afsprakennummer via 0800-7070. Dat kan iedere dag tussen 08.00 en 20.00 uur. Houd er rekening mee dat in verband met de drukte er langere wachttijden kunnen zijn voor het maken van een afspraak.

Inwoners die nog niet aan de beurt zijn qua leeftijd en/of bij wie de vorige vaccinatie nog korter dan 6 maanden geleden is, kunnen nog geen afspraak maken.