Afbeelding
Foto:

Wethouders willen klus cultuurgebouw klaren na nipt afwenden politieke crisis

Het gemeentebestuur van Voorschoten viel op 11 november bijna tijdens een beladen raadsvergadering met vele schorsingen over de plannen voor een multifunctionele accommodatie (MFA) in het dorp.

Door Hans Beukema

Desondanks willen de collegeleden, ondanks grote verdeeldheid binnen de coalitiepartijen VVD, D66 en GroenLinks over de realisatie van een cultuurgebouw met daarin zowel de bibliotheek als filmtheater, de rit gewoon afmaken. “Wij zijn als College van B&W niet deel van het voorstel. De gemeenteraad heeft het besluit daarover uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 maar nog niet afgeblazen. Er wordt nader onderzoek naar onder andere de kosten gedaan”, vertelt Marcel Cramwinckel.
De D66-wethouder, die dit project in zijn portefeuille heeft, sprak wel van een zeer emotionele vergadering. “Het was de meeste beladen bijeenkomst sinds mijn aantreden in 2018. Of het voorstel het zou halen, was ook ingewikkeld.” D66 en GroenLinks zijn voorstander van een multifunctionele accommodatie bij de bibliotheek aan de Van Wijngaardenlaan (zie foto). Daar wordt al jaren over gesproken. In deze variant zou dat gebouw verbouwd worden, waardoor meerdere culturele organisaties er gebruik van kunnen maken. Langer uitstel vinden deze partijen onverantwoord. Het huidige cultuurcentrum aan de Prinses Marijkelaan gaat ook op termijn dicht. Dat zijn tenminste de plannen.

De VVD daarentegen hikte net als meerdere oppositiepartijen erg aan tegen de geschatte kosten van 4,5 miljoen euro voor de verbouwing van de huidige bibliotheek en een jaarlijks bedrag van 293.000 euro aan exploitatiekosten. De liberalen willen het plan uitstellen zodat andere grote projecten meegenomen konden worden. Zo praat de gemeenteraad later over de toekomst van het gemeentehuis. De wensen van de VVD vielen slecht bij de twee andere coalitiepartijen. Die spraken van een vertrouwensbreuk, omdat die partij al volgens D66 en GroenLinks eerder afspraken zou hebben geschonden.

Uiteindelijk dienden de VVD, CDA, PvdA, Voorschoten Lokaal Sterk en ONS Voorschoten gezamenlijk een amendement in. Zij stelden voor om de besluitvorming over de MFA aan te houden. Ook vroegen zij het college om een overzicht van de kosten, investeringsbesluiten op de middellange termijnen, gevolgen voor de schuldpositie en resterende investeringsruimte.

Paul de Bruijn (VVD, Financiën) zag, net als zijn collega Marcel Cramwinckel, geen reden voor het gemeentebestuur om op te stappen. "De VVD staat anders in de MFA dan de twee andere coalitiepartijen. We zitten in een stelsel van dualisme, dus partijen mogen anders denken. Het vertrouwen tussen de VVD en mijzelf is er nog steeds. Deze partij vindt het voorstel niet slecht, maar zij wil het totaalplaatje nog nader bekijken. Het huidige cultuurcentrum blijft in 2022 ook gewoon open.”