PvdA: Voorstel cultuurcoördinator aangenomen door raad Voorschoten

In de raad van 11 november jl. heeft de voltallige gemeenteraad minus coalitiepartij VVD ingestemd met een belangrijk voorstel van de PvdA: het aanstellen van een cultuurcoördinator in Voorschoten voor de periode 2022-2025. Hiervoor zijn ook additionele middelen vrijgemaakt, á € 40.000 per jaar. De opzet van dit initiatief is overeenkomstig de recent ingestelde sportcoördinator.

Als PvdA vinden we het belangrijk dat de gemeente in cultuur en kunst investeert. Voorschoten telt vele culturele- en kunstzinnige organisaties. Daar zijn we als dorp trots op. Ze stimuleren de sociale cohesie van onze samenleving en dragen bij aan de leefbaarheid van ons dorp. Het huidige college van Voorschoten heeft het belang van cultuur telkenmale met de mond beleden, maar heeft de afgelopen jaren op het gebied van ambtelijke en financiële ondersteuning nauwelijks thuis gegeven. De bezuinigingen in 2017 op de cultuursector in Voorschoten staan nog steeds op ieders netvlies.

Met het aannemen van dit voorstel heeft een trendbreuk op de vlak plaatsgevonden. Samen met de voltallige oppositie en coalitiepartijen D66 en GroenLinks heeft de raad besloten, naar voorbeeld van de sportcoördinator, een cultuurcoördinator aan te stellen. Deze cultuurcoördinator krijgt de verantwoordelijkheid om additionele middelen vanuit de Rijksoverheid en de provincie Zuid-Holland te ontvangen, als zogenoemde cofinanciering op projecten. Die middelen zijn beschikbaar, maar worden door onvoldoende ambtelijke capaciteit niet aangevraagd. Verder moet deze functionaris de cultuurparticipatie en -educatie in onze gemeente bevorderen. Tevens heeft de coördinator als taak dwarsverbanden tussen culturele instellingen te bevorderen en de culture agenda in Voorschoten te promoten. We zullen als PvdA Voorschoten scherp monitoren hoe het college dit voorstel gaat uitvoeren.