Nienke Brinkman tijdens de laatste meters van de finale van de Golden Trail Series. (Foto: Lars Gebraad).
Nienke Brinkman tijdens de laatste meters van de finale van de Golden Trail Series. (Foto: Lars Gebraad). Foto:

Tweede plaats voor Nienke Brinkman in grote finale Golden Trail Series

Nienke Brinkman is zaterdag als tweede geëindigd tijdens de grote finale van de Golden Trail Series op de Canarische Eilanden. In de race over 37 kilometer met bijna 3.000 hoogtemeters moest de atlete van Voorschoten’97 alleen de ongenaakbare Maude Mathys voor zich dulden. Ook in het eindklassement eindigde ze als tweede.

Vooraf was Mathys ook haar grote concurrente. De Zwitserse had in al haar starts gewonnen en begon dan ook als koploper aan de finale. Brinkman stroomde pas later in bij de Golden Trail Series. Ze werd verrassend tweede tijdens haar eerste start in de Sierre Zinal achter Mathys en besloot daarna haar pijlen te richten op het behalen van de eindstrijd op het eiland El Hierro.

Hier slaagde ze in met vlag en wimpel. Ze won, inmiddels opgenomen in het Salomon Team, zowel de Chiemgau Trail als La Skyrhune. Mathys, al geplaatst voor de finale, liet deze wedstrijden aan zich voorbijgaan en bereidde zich in alle rust voor op de slotrace.

Het werd uiteindelijk een felle strijd tussen de twee. Na een val van Brinkman in het eerste deel van de race kwam Mathys langszij. "Ik struikelde over een boomstronk en ben daar best van geschrokken. Maude kwam me toen voorbij en nam in de afdaling een steeds grotere voorsprong. Daar is zij ook beter in. Ik kan op dat vlak nog leren."

De warmte en het technische parcours zorgde ervoor dat Brinkman een hele zware race beleefde. Ondanks haar moeilijke momenten liep de achterstand van vijf minuten op de Zwitserse in de laatste tien kilometer niet verder op. Zelfs een tweede val, 'puur door vermoeidheid', zorgde niet voor extra tijdverlies. De nummer drie, Anaïs Sabrie uit Frankrijk, bleef ze uiteindelijk bijna elf minuten voor. "Ik baalde wel een beetje dat ik niet heb gewonnen. Dat zit in me, ik ga altijd voor het maximale. Maar Maude was de betere. Ze heeft terecht gewonnen. Uiteindelijk ben ik natuurlijk ook heel trots op de tweede plaats. Aan zo’n resultaat heb ik nooit gedacht toen ik begon aan de Golden Trail Series."

De afgelopen maanden waren behoorlijk hectisch voor Brinkman. "Ineens stond mijn wereld op zijn kop. Ik kreeg veel aandacht en interviewverzoeken en stond aan de start van hele gave races waarvan ik er zelfs twee heb gewonnen. Gelukkig heb ik met mijn baas kunnen regelen dat ik slechts 60 procent hoef te werken. Hierdoor kan ik leven als een professioneel atlete. Daarmee is een droom uitgekomen."