(Foto: PR)
(Foto: PR) Foto:

Goed kijken bij de tentoonstelling in Museum Voorschoten

In Museum Voorschoten is nu de tentoonstelling ‘Het silhouet van Voorschoten’ te zien. Welke bouwwerken maken samen de skyline van het dorp? Het zijn de ‘parels’ van Voorschoten, de gebouwen waar we trots op zijn.

De schijnwerpers zijn gericht op de buitenkant van de bouwwerken: de gevels en de torens. Bij deze tentoonstelling gaat het dan vooral om de details. Kijk bijvoorbeeld eens naar Ter Wadding, de buitenplaats gelegen aan de noordkant van het dorp. Het huis is gebouwd in 1770, in Louis XV-stijl. De grondvorm is een sobere kubus, maar het middengedeelte van de gevel, boven de deur en het raam op de eerste verdieping, is uitbundig versierd met krullen (rocailles) in het stucwerk. Helemaal Louis XV. Om het geheel af te maken is boven de dakgoot een houten driehoekig paneel aangebracht, uiteraard ook weer vol krullen. In vergulde letters zien we de naam van het huis, daaronder de wijzerplaat van een uurwerk. Helemaal bovenin kijkt een zeemeermin uit over het drukke kruispunt. Toen het huis werd gebouwd was hier een doorwaadbare plaats in de Rijn, en een zeemeermin voelt zich zeker thuis in het water.

Niet alleen in de 18e eeuw hield men van versieringen. Kijk maar eens naar de portierswoning van buitenplaats Berbice aan de Leidseweg (zie foto), gebouwd rond 1900 en kortgeleden mooi gerestaureerd. De daklijsten en de ruimte ertussen zijn met uitbundig houtsnijwerk versierd. Dat past mooi bij de stijl van het smeedijzeren toegangshek dat naast de woning staat. Een stukje verderop, voor de zilverfabriek, staat nog zo’n fraai hek, in dit geval uitgevoerd in Jugendstil met de kenmerkende zweepslaglijnen.

Even terug naar Berbice. Op het dak van het hoofdgebouw staan vier schoorstenen, keurig in het gelid. Maar één schoorsteen heeft geen functie, en is alleen voor de symmetrie op het dak geplaatst. En kijk nog eens goed: de architect heeft zelfs de schoorstenen niet met rust kunnen laten. Ze zijn versierd met een elegant geschulpt randje, als gordijntjes.

Voor de kinderen is er een speurtocht gemaakt bij deze tentoonstelling. Bij foto’s moet je aangeven van welk bouwwerk ze zijn en moet je een vraag beantwoorden over dat gebouw. Helemaal niet zo makkelijk, goed kijken is de boodschap, maar het is wel erg leuk. Misschien iets voor het laatste weekend van de herfstvakantie? Het museum is open van woensdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur.