Afbeelding
Foto:

Lokaal Wassenaar: inwoners betrekken bij verkeer

Tijdens de raadsvergadering van 14 december stond het verkeer op de agenda. Het verkeer is een onderwerp waar iedereen iets van vindt omdat we daar dagelijks mee te maken hebben. Onveilige situaties voor fietsers en voetgangers, verkeersopstoppingen bij het Rozenplein, de Lange Kerkdam en regelmatig bij de rotondes en veel, heel veel auto’s die door het dorp rijden als sluipverkeer. 

Voor Lokaal Wassenaar staat de verkeersveiligheid en leefbaarheid centraal. Niet alleen bij schoolroutes en bij scholen, maar op alle wegen en rotondes. De veiligheid wordt niet alleen bepaald door de hoeveelheid auto- en vrachtverkeer, ook de snelheid is hierbij van belang. Burgemeester en wethouders hebben een realisatieplan voorgesteld met een groot aantal maatregelen. Onderdeel daarvan is het invoeren van een maximumsnelheid van 30 km op een aantal wegen zoals de Jagerslaan en de Storm van ’s-Gravesandeweg (van Duinrell tot de Jagerslaan). De bedoeling is dat de veiligheid wordt verhoogd en het doorgaande (sluip)verkeer vermindert. Helaas is het effect van dit soort maatregelen meestal dat verkeer een andere route kiest. Snelheidsbeperking op de Jagerslaan en Storm van ’s-Gravesandeweg leidt tot verplaatsing van autoverkeer dat uit Katwijk komt naar de Van Zuylen van Nijeveltstraat of de Kokshoornlaan. Dat levert natuurlijk nog meer problemen op de rotondes op met alle negatieve effecten van dien (verkeerslawaai, fijnstof en andere zaken). Lokaal Wassenaar vindt dat een ongewenste ontwikkeling. Wij willen het doorgaande verkeer verminderen door maatregelen buiten het dorp. Bovendien zijn de interne knelpunten voor een deel oplosbaar door goede, snelle en veilige in- en uitgangen uit het dorp.

Juist omdat we allemaal met de gevolgen van bepaalde verkeersmaatregelen te maken kunnen krijgen heeft Lokaal Wassenaar de gemeenteraad voorgesteld dat alle inwoners via inspraak hun mening mogen geven. Dat gaat ook gebeuren en binnenkort hoort u daar meer over. Om de verkeersveiligheid te verbeteren is snelheidsverlaging een goede oplossing. De Tweede Kamer heeft al besloten om met een wet te komen die de snelheid beperkt tot 30 km binnen de bebouwde kom. Lokaal Wassenaar heeft B&W gevraagd om te onderzoeken wat ervoor nodig is om 30 km in geheel Wassenaar in te voeren. Vrijwel alle andere partijen hebben ons verzoek ondersteund. Binnenkort kunnen we ook in Wassenaar de juiste keuze maken om het verkeersprobleem op te lossen. Lokaal Wassenaar kijkt naar het belang voor al onze inwoners en wil u hierbij graag betrekken.
Fractie Lokaal Wassenaar