Wassenaarse Post

Wij ontvangen graag uw ingezonden brieven. De deadline is woensdag 09.00 uur. Wij ontvangen uw bijdrage bij voorkeur per e-mail, maar per post mag ook. Ons e-mailadres is: redactie@dewassenaarsekrant.nl. Ons postadres is: Van Zuylen van Nijeveltstraat 202, 2242 AX te Wassenaar. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven en artikelen te weigeren dan wel te redigeren of in te korten. Aanvallen op personen, beledigingen en taalgebruik kunnen redenen zijn om een brief te weigeren. Anonieme bijdragen en open brieven (gericht aan instanties en derden) worden niet geplaatst.

Covid vaccin geven als kerstcadeau?

Ondanks dat veel van ons vinden dat ons te veel beperkingen worden opgelegd voel ik me toch rijk gezegend om te mogen leven in ons Nederland. Wij krijgen, voor die dat wil, vaccinaties van de overheid en ook nog eens een booster om ons extra te beschermen tegen nieuwe varianten.
Helaas blijven de door de overheid toegezegde vaccinaties aan arme landen ver achter. Met zo’n nieuwe variant gaat de eigen bevolking voor. En de farmaceuten die met geld van overheden het vaccin hebben ontwikkeld en inmiddels al veel hebben verdiend met de verkoop van vaccins aan diezelfde overheden, weigeren hun formule ter beschikking te stellen aan arme landen. Daardoor kunnen deze landen zelf geen vaccins produceren. Geld verdienen en eigen volk eerst is blijkbaar het motto.
Maar zolang wij niet de arme landen helpen aan vaccins blijven nieuwe varianten ook onze kant op komen. En zeker als wij weer vrijheden terug willen, zoals reizen, theater en gebruikmaken van horeca, zullen we de arme landen toch moeten helpen. Reizen, theater en vaak ook horeca zijn voor hen niet weggelegd, maar samen zijn wel en juist daardoor kan het virus zich verder verspreiden.
Wij kunnen misschien met ons allen een steentje bijdragen. Als we nu eens proberen een klein beetje minder met kerst uit te geven aan cadeaus, eten en drinken en we schenken een vaccin ten behoeve van arme landen?
Dit kan in ieder geval via COVAX van UNICEF. Ik ken (nog) geen andere initiatieven. Dan houden we het niet bij een mooie kerstgedachte, maar kiezen we voor een kersthandeling. En wellicht vervullen wij daarmee een kerstwens: Kans op gezondheid voor hen in den verre maar op den duur ook voor ons.

Willy Noteboom


Vuilniszakken

Tot mijn stomme verbazing trof ik op een vroege dinsdagmorgen vuilniszakken in de straten rond het centrum aan. Een feestmaal voor meeuwen, vooral langs de Luifelbaan. De bende laat zich raden. Elke zaterdag lopen vrijwilligers van de Wassenaarse Berm Brigade een ronde door diverse straten. Om de rommel, achtergelaten door passanten, feestvierders en ook door meeuwen, te verzamelen. Blik, peuken, kauwgom, plastic, verpakkingen, lachgasballonnen enz. Bizar wat er wekelijks opgehaald wordt.
Het zou een goed begin zijn om meer (boven- of ondergrondse) containers in het centrum te plaatsen en vuilniszakken op straat in de ban te doen.

Marie-Anne Koopman

Kerstboodschap

Het licht blijft altijd schijnen
Als je maar de moed hebt om het te zien
Als je maar de moed hebt om het te zijn
Amanda Gorman

Kerst vier je samen, maar in deze nieuwe lockdown kunnen wij opnieuw niet samenkomen. Scholen en winkels zijn gesloten. Vele ondernemers verkeren opnieuw in grote onzekerheid. Velen in de zorg en het onderwijs zijn moe en overbelast. Velen in de samenleving zijn eenzaam en moedeloos.

wij bidden:
voor alle getroffen ondernemers
voor alle mensen in de zorg
voor alle leraren
voor alle bestuurders en handhavers
voor wie eenzaam is, jong en oud
voor wie er klaar mee is
voor wie het niet meer weet…
Houd moed! Heb lief! Geef Licht!

Protestantse Kerk Wassenaar