Entree vanaf de Maaldrift.  Foto: Jos Knijnenburg
Entree vanaf de Maaldrift. Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Raadsbesluit Realisatieplan Verkeersonderzoek

op de valreep van 2021 nog stevig aangepast

Het stond zo simpel op een kaartje in het Realisatieplan Verkeersonderzoek: “Groen is 50 wordt 30” en “Blauw is 50 blijft 50”. Normaliter krijgt de vergroening van Wassenaar de handen moeiteloos op elkaar. Het voornemen om het snelheidsregime op een aantal met groen ingekleurde routes in Wassenaar te verlagen van 50 k/uur naar 30 km/uur leidde tot een brede maatschappelijke discussie. Die zorgde tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar tot een zodanige wijziging van het raadsbesluit, dat Wassenaar in het nieuwe jaar nog even verder kan bomen over het verkeer.

Door Jos Knijnenburg

B en W stelde voorafgaand aan de raadsvergadering voor om het realisatieplan Verkeersonderzoek vast te stellen en daarvoor aanvullend een krediet van 2 ton beschikbaar te stellen. Maar ook om “voor een aantal wegen” de maximale snelheid terug te brengen van 50 km/uur naar 30 km/uur om de veiligheid te verbeteren en “een betere balans in het wegennet te bewerkstelligen”. Met name dat laatste voornemen leidde tot een woord dat onmiskenbaar in een nieuw Wassenaars dictee zou belanden, het “waterbedeffect”. Aardig is het gegeven dat de discussie over het afwaarderen van wegen tot 30 km-zones voornamelijk in het midden van de gemeente werd gevoerd. Men zou door alle commotie vanuit het middendeel bijna vergeten dat ook een drietal gebieden ten noorden van de Van Zuylen van Nijeveltstraat door het college zijn genomineerd om te worden omgevormd tot een met drempels, versmallingen en borden gegarneerde zone waar passanten gas moeten terugnemen. 

Curieus is dat in het verlengde van de Deijlerweg Oost ook het oostelijke deel van het Ammonslaantje er aan moet geloven. Het westelijke deel ervan is vanaf de Deijlerweg gezien al langer een 30 km zone, terwijl in het verleden het 30 km bord ter hoogte van de entree vanaf Maaldrift (zie foto) is vervangen door een inrijverbod. Dat wordt al jaren massaal genegeerd, terwijl de weg voor tegenliggers zo smal is dat tegenliggers bermen en inritten wel moeten gebruiken om de boel in beweging te houden. Het is voor bewoners van toekomstige 30 km zones te hopen dat hun straat een wel toereikende inrichting krijgt. Een bij meerderheid aangenomen wijzigingsvoorstel van het raadsbesluit (= amendement) heeft ertoe geleid dat het voorstel om 'op een aantal wegen' een 30 km-zone in te voeren, te elfder ure is afgeserveerd. In plaats daarvan is besloten om het Realisatieplan Verkeersonderzoek gedurende een zestal weken ter visie te leggen zodat belanghebbenden in staat worden gesteld om hun zienswijze op de materie kenbaar te maken. 

De tijd zal leren in hoeverre die zienswijzen afwijken van of overeenkomen met hetgeen reeds in deze krant door tal van meesprekende partijen uitgebreid is weergegeven. De raad heeft ook een motie (= een verzoek aan het college) aangenomen waarin het gemeentebestuur wordt gevraagd om een onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden om in de bebouwde kom van Wassenaar een maximale snelheid van 30 km/uur in te voeren. In de motie wordt het college verzocht om hiervoor uiterlijk 1 maart 2022 met een plan van aanpak te komen. Het omstreden project om een juiste balans tussen 50 en 30 km/uur-wegen te vinden zou deel moeten gaan uitmaken van dit onderzoek. In de motie wordt Ben W verzocht om de raad over deze “verdiepingsslag” voor 1 september 2022 te informeren. De 30 km-problematiek wordt aldus moeiteloos over de gemeenteraadsverkiezingen heen getild.