Foto: Jos Knijnenburg
Foto: Jos Knijnenburg Foto:

Gemeente, corporaties en huurverenigingen

maken prestatieafspraken voor 2022 - 2025

De gemeente Wassenaar, de Wassenaarsche Bouwstichting, Woningbouwvereniging St. Willibrordus, de Huurdersbelangenvereniging Rozenstein en de Huurdersvereniging De Wassenaarsche hebben vorige week maandag hun handtekening gezet onder een omvangrijk document, dat meerjarige prestatieafspraken over de sociale woningvoorraad in Wassenaar omvat voor de periode 2022 - 2025.

Door Jos Knijnenburg

Wassenaar kent twee woningbouwverenigingen, elk met een eerbiedwaardige leeftijd. De Wassenaarsche Bouwstichting (met wooncomplexen als onder meer Kerkehout, Oostdorp, Zijlwatering, Spinbaan, Ernst Casimirstraat en Weteringpark II) werd in november 1912 opgericht, Woningbouwvereniging St. Willibrordus (onder andere Ter Weer, Hof van Eeden, Van Duivenvoordelaan, Weteringpark I, Wiegmanweg en Haven) is van mei 1919. Beiden zetten hun eeuwfeest luister bij met een publicatie waarin hun historie, woningbezit en visie werden vereeuwigd. Inmiddels kunnen daar al weer nieuwe hoofdstukken aan worden toegevoegd zoals het in aanbouw zijnde project Stompwijckstraat en kleinschalige sociale woningbouw in het voormalige ABP-bastion Van Polanenpark. De hoop is dat ook een project als de Den Deijlschool de plaatselijke woningmarkt in beweging zet. De 23 pagina’s omvattende overeenkomst ‘Prestatieafspraken Wassenaar 2022 - 2025’, integraal terug te vinden op wassenaar.nl, mag dan op het oog geen ontspannen lectuur voor de komende feestdagen zijn, het omvat wel tal van gegevens die in de komende raadsperiode van groot belang zijn voor het reilen en zeilen van de sociale woningmarkt in het dorp. 

De nieuwe prestatieafspraken zijn met de ondertekening door onder andere wethouder Ritske Bloemendaal (Volkshuisvesting, WMO, Duurzaamheid, Onderwijs en Cultuur) per direct van kracht geworden en gelden tot 31 december 2025. De partijen hebben wel afgesproken om in het voorjaar van 2023 te kijken in hoeverre de afspraken voor qua werkbaarheid en realisering bijsturing behoeven. Dat laatste is gezien alleen al de dynamiek in de woningmarkt als geheel en het plaatselijke woningbouwprogramma niet zo heel verwonderlijk. De (wettelijk verplichte) prestatieafspraken, gebaseerd op de laatste Woonvisie 2021- 2025 die afgelopen maart door de raad is vastgesteld, omvatten thema’s zoals de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen in de sociale sector, de kwaliteit van dergelijke woningen alsmede de duurzaamheid. 

Dat laatste is de afgelopen jaren voor iedereen zichtbaar geweest, omdat duurzaamheid een zeer belangrijk issue is geworden bij renovaties en (ver-)nieuwbouw van wooncomplexen van zowel de Woningbouwvereniging St. Willibrordus als de Wassenaarsche Bouwstichting. Op bijgaande foto 2019 is een momentopname te zien van de grote verduurzamingsoperatie van de 213 flats aan de Van Duivenvoordelaan, een complex van de Willibrordus. In de nieuwste prestatieafspraken worden tal van puntjes op de i gezet en dat is belangrijk voor een ieder met belangstelling in deze materie. Want bijna dagelijks is de woningmarkt in het nieuws en wordt er driftig gestrooid met begrippen als de huurgrens van de sociale sector (EUR 752,33 = prijspeil 2021), middeninkomens, starters, sociale woning en vrije sectorwoning, maar wie precies wil weten wat daaronder wordt verstaan kan dat precies nalezen in de eerste pagina’s van de vorige week gemaakte afspraken. 

Doorstroming vormt daarin ook een belangrijk agendapunt en daarmee ligt de focus niet uitsluitend op de laagste inkomens, maar ook op de middeninkomens. De woonruimtebemiddeling verloopt via Woonnet Haaglanden. Voor wie specifiek in dit jaargetijde de kans op het verkrijgen van een sociale huurwoning in Wassenaar gezien de woningmarkt in Haaglanden hardnekkig vergelijkt met het winnen van de Oudejaarsloterij of de Postcodekanjer, zouden de prestatieafspraken wellicht een eyeopener kunnen vormen. Er wordt namelijk uitgebreid ingegaan op de regels voor lokaal maatwerk (in Wassenaar vrijkomende huurwoningen toewijzen aan Wassenaarders). Aandacht is er ook voor “oudere starters” die graag in aanmerking zouden willen komen voor een woning in bijvoorbeeld een seniorencomplex. De kwalificatie “oud” is overigens relatief gezien het onderscheid dat wordt gemaakt in 55+ en 65+. 

Naast reguliere woningzoekenden zijn er ook urgente doelgroepen die een woning zoeken zoals statushouders, spoedzoekers en uitstromers uit instellingen waarover de partijen afspraken hebben gemaakt. Voor huurders die graag hun eigen sociale woning zouden willen kopen (begin deze week turfden we op funda.nl in Wassenaar een aanbod van koopwoningen van welgeteld zes stuks met een vraagprijs beneden de 400.000 euro, waarvan een onder bod lag en een reeds verkocht onder voorbehoud) is afspraak 2.10 een must om te lezen. Wie overweegt extra inkomsten te generen door een woning uit de sociale sector in Wassenaar aan te wenden voor een hennepkwekerij, drugslab of dealerpand is afspraak 5.5 een aanrader om onder de kerstboom te lezen.