Het bestuur van Fonds Wassenaar.
Het bestuur van Fonds Wassenaar. Foto:

Fonds Wassenaar ondersteunt stichtingen, verenigingen en inwoners

In 2018 gestart met vijf vrijwilligers, in 2019 opgericht als stichting en in 2021 al 34 aanvragen mogen ontvangen en veel gehonoreerd: Fonds Wassenaar mag een succes worden genoemd. Steun aan projecten zoals jassen voor de bermbrigade, cursus voor natuurgidsen in de duinen, ondersteuning van de Sport- en Speldagen, hulp aan kansarme kinderen en een kunstwerk gemaakt door ouderen, het zijn enkele voorbeelden van de vele projecten waarvoor steun is gevraagd bij het fonds . “Komend jaar gaan we de wijk- en buurtverenigingen persoonlijk benaderen om ze opmerkzaam te maken dat ook zij een aanvraag kunnen doen”, vertelt Christine van Zuylen, een van de vijf bestuursleden.

Door Iris Oostlander

De voorzitter van dit lokale en onafhankelijke fonds met een vijfkoppig bestuur is Theo Keijzer: “Wij hebben onlangs de ANBI-status gekregen en dat is toch wel een kers op de taart. Als je ons financieel steunt, kan je dat nu ook belastingtechnisch mooi verwerken!”

Samen met Jacqueline Detiger, Christine van Zuylen van Nijevelt, Roël Karamat-Ali en Piet van Herk heeft Theo het Fonds een naam en een gezicht gegeven. “Fonds Wassenaar heeft tot doel lokale initiatieven te ondersteunen om de verbinding en de kwaliteit van de samenleving te verbeteren en de saamhorigheid te versterken. Kort gezegd: We willen Wassenaar leuker maken!”

In het verleden werden aanvragen gedaan bij de gemeente Wassenaar. De pot voor zogenoemde ‘incidentele’ aanvragen voor stichtingen en verenigingen van ongeveer € 27.000 wordt nu door het Fonds beheerd en ook aangevuld. “Wij staan midden in de gemeenschap, gebruiken onze netwerken en werven zo fondsen om het bedrag aan te vullen. Ons streven is per jaar € 75.000 ter beschikking te stellen aan de Wassenaarse gemeenschap.”

Uiteraard moeten de aanvragen voldoen aan een aantal criteria. “Niet commercieel, niet persoonlijk, maar gedragen door een groep van minstens drie personen. De kosten voor het project mogen nog niet zijn gemaakt.” Daarbij richt Fonds Wassenaar zich puur op stichtingen, verenigingen en groepen van inwoners.

Voor het komende jaar hebben ze nog een wensenlijstje: “Het valt ons op dat de buurt- en wijkverenigingen weinig aanvragen hebben ingediend, terwijl wij ze kunnen ondersteunen bij allerlei activiteiten, zelfs een buurtbarbecue. Maar vooral initiatieven voor bijvoorbeeld de kinderen, denk aan de Fright Night in Oostdorp afgelopen Halloween, activiteiten voor ouderen of om de expats in de buurt beter te leren kennen, worden door ons omarmd”, vertelt Christine.

“Ook zijn wij op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen met name bij de PR en communicatie. Wij willen graag onze zichtbaarheid vergroten. Denk aan ongeveer een zes tot tien uur werk per week, of wellicht zijn er meerderen die ons willen helpen zodat de werkzaamheden gedeeld kunnen worden.”

Alle informatie over de stichting staat op de website: www.fondswassenaar.nl. Wilt u een bestuurslid telefonisch bereiken, dan kan dat via De Wassenaarse Krant: 070-517 10 04 of via email naar
info@fondswassenaar.nl. Wilt u de stichting financieel steunen, dan kan dat via het rekeningnummer:
NL67TRIO 0788 8155 39 t.n.v. Fonds Wassenaar.