Burgemeester Leendert de Lange met Sergey Dolinskyy en zijn kinderen. Foto: Patrick Kop.
Burgemeester Leendert de Lange met Sergey Dolinskyy en zijn kinderen. Foto: Patrick Kop. Foto:

Oekraïener Sergey Dolinskyy voelt zich al erg Nederlands

Sergey Dolinskyy werkt al jaren als seniorspecialist en kwaliteitsmanager voor ‘Neerlands trots’ Heineken en woont sinds 2016 in Wassenaar. Sinds kort mag de Oekraïner van origine zich ook echt een ‘kaaskop’ noemen.

Door Hans Beukema

Op 15 december werd Sergey samen met zijn twee kinderen tijdens een ceremonie met vele andere nieuwe Nederlanders in zijn woonplaats in het gemeentehuis tot Nederlander genaturaliseerd.

Daar is hij erg trots op. “Ik voelde mij al snel in Nederland thuis, toen ik hier als expat voor mijn werk kwam. Het is hier in tegenstelling tot Rusland, waar ik ook jaren voor Heineken werkzaam was, stukken fijner werken. Ik heb veel Nederlandse collega’s. Daarnaast houd ik erg van de typische Hollandse activiteiten zoals fietsen met mijn familie in het weekend. Ik wil hier graag blijven wonen.”

Zo ontstond samen met mijn vrouw ook de wens, om Nederlander te worden. “Dat was geen gemakkelijke keuze. Dan zou ik afstand moeten doen van mijn oorspronkelijke nationaliteit. Oekraïne accepteert geen dubbele nationaliteit. En mijn familie buiten Wassenaar is volledig Oekraïens. Uiteindelijk besloot ik toch voor naturalisatie te gaan.”

Begin maart deed Sergey de aanvraag tot naturalisatie bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Amsterdam. “Nederlander worden is niet zo simpel. Je moet allemaal verschillende examens doen, om voor naturalisatie in aanmerking te komen. Die gingen mij prima af. In september wist ik al dat ik genaturaliseerd kon worden. Dat is best snel. En daarna had ik nog een afspraak bij de gemeente Wassenaar en moest ik zaken ondertekenen. Ook moest ik het diploma, dat ik kreeg na het behalen van alle examens, meenemen naar de naturalisatie”, vertelt hij. “Mijn vrouw komt pas volgend jaar aan de beurt. Zij moet nog een examen doen.” 

Minderjarigen zoals Sergeys kinderen hoeven geen examens te doen. “De afdeling Burgerzaken van onze gemeente toetst of er aan alle vereisten is voldaan. En tijdens de naturalisatie verstrekken wij een formulier, waarmee mensen een aanvraag voor een Nederlands identiteitsbewijs of paspoort kunnen doen. Ook het opgeven van een oorspronkelijke nationaliteit gebeurt via de gemeente”, vertelt burgemeester Leendert de Lange. Hij vindt een naturalisatieceremonie, waar doorgaans acht tot tien mensen voor worden uitgenodigd, altijd erg bijzonder. “We maken er elke twee of drie maanden een hele ceremonie in de trouwzaal van. Volwassenen krijgen na de eed of belofte een Nederlandse vlag met oranje wimpel en kinderen een apart cadeau.” In Wassenaar worden Britten (vanwege de Brexit) en Syriërs het vaakst genaturaliseerd. “We nodigen mensen ook uitdrukkelijk uit actief aan de Wassenaarse gemeenschap deel te nemen. Veel inwoners met een migratieachtergrond doen dat al.”

Sergey spreekt inmiddels behoorlijk goed Nederlands. “Het leren van die taal was niet eenvoudig. Je moet er veel tijd in steken”, bekent hij. “Ik heb zowel online als samen met een Nederlandse docent jullie taal geleerd. Een vriend van mij uit Oekraïne had ook deze leraar. De laatste twee jaar had ik vanwege corona meer tijd om Nederlands te leren, omdat ik noodgedwongen thuis moest werken. Daarvoor was ik regelmatig op zakenreis. Alleen in het begin zat ik in een klasje. Ik wil ook meer Nederlandse programma’s kijken, om de taal nog beter onder de knie te krijgen.”