Hugo Huyssen van Kattendijke. Foto: René de Wit.
Hugo Huyssen van Kattendijke. Foto: René de Wit. Foto:

De Stichting Rust en Vreugd is een echte goede doelen-stichting

Wassenaar - Een grote speler als het gaat om goede doelen is de Stichting Rust en Vreugd. Het kinderloze en vermogende Wassenaarse echtpaar Van Ommeren- de Voogt wist bij leven al dat hun nalatenschap tot in lengte van jaren ten goede moest komen aan minderbedeelden. Mooi te zien dat ruim 75 jaar later hun nalatenschap nog zo goed beheerd wordt dat vandaag de dag grote bedragen kunnen worden besteed aan bijvoorbeeld vakantiekampen voor kinderen uit heel Nederland en aan ondersteuning van allerhande culturele activiteiten. Inkomsten uit pacht en verhuur van onder andere het landgoed Rust en Vreugd, het Wavopark en het Johannahuis, zorgen voor de nodige inkomsten waardoor de Stichting Rust en Vreugd voort kan gaan met een grote diversiteit aan goede doelen en veel personen en organisaties blijvend gesteund kunnen worden. Aan het woord, Hugo Huyssen van Kattendijke (1948), de bevlogen voorzitter van de stichting.

Door Jan Pieter Becker

“Stichting Rust en Vreugd is rentmeester van het landgoed Rust en Vreugd en geniet inkomsten uit pacht en het verhuren van opstallen. Met die inkomsten kunnen we het bos onderhouden alsmede goede doelen steunen. Van Ommeren had zijn fortuin verdiend in en rond Rotterdam en 100 jaar geleden zijn hij en zijn echtgenote begonnen landgoederen te verwerven. Toen de heer Van Ommeren overleed is de stichting ontstaan. Heden gaat ongeveer 100.000 euro per jaar naar het goede doel gezinnen te helpen die niet met vakantie kunnen. Ons doel is allereerst het welzijn van kinderen”. En hij vervolgt: “Vroeger behandelden we alle aanvragen in eigen beheer, tegenwoordig hebben we dat uitbesteed. Het gaat om kinderen en gezinnen uit heel Zuid-Holland en gemiddeld besteden we 250 euro per kind en 2500 euro per gezin”.

“Het echtpaar Van Ommeren was zeer sociaal en vrijgevig. Het vermogen van de heer en mevrouw Van Ommeren is opgedeeld in vijf stichtingen. Zo is er een stichting waar het Wavopark aan de Schouwweg is ondergebracht, destijds opgezet voor mensen die minder bedeeld waren, er werd gesubsidieerde huur naar vermogen gevraagd. Twee van de vijf stichtingen zijn zorginstellingen waarin onder andere het Johannahuis in het Van Ommerenpark is ondergebracht. Naast het helpen van gezinnen hebben we nog andere goede doelen, met name culturele doelen in Zuid-Holland. Denk bijvoorbeeld aan musici die niet verbonden zijn aan grote gezelschappen en het nu heel moeilijk hebben. Vanuit de Van Ommeren - de Voogt Stichting gaat er ongeveer 250.000 euro per jaar naar deze doelen en daar zit dan onder andere een kamerorkest uit Wassenaar bij maar ook een opleidingsschip voor matrozen in de haven van Rotterdam (Van Ommeren was scheepvaartondernemer) en het Maritiemmuseum aldaar. Ook wordt door de stichting aan een opkomende kunstenaar in Pulchri jaarlijks de Van Ommerenprijs uitgereikt. Eveneens draagt de stichting bij aan het onderhoud van herdenkingsplekken en oorlogsmonumenten in Wassenaar. De familie Van Ommeren heeft altijd dicht bij het gemeentebestuur gestaan, zo is bijvoorbeeld de huidige ambtsketting van de burgemeester in opdracht gemaakt en gefinancierd door de stichting.”