Berry Janmaat en Cees-Jan Bouman. Foto: René de Wit.
Berry Janmaat en Cees-Jan Bouman. Foto: René de Wit. Foto:

Stichting Strohalm geeft in India jaarlijks 185 arme kinderen een toekomst

Wassenaar - Cees-Jan Bouman (1950) is een bekende verschijning in het Wassenaarse want al sinds 1971 is hij de herbergier van boerderij Meijendel, de enige echte tuin- en huiskamer van Den Haag en Wassenaar, 365 dagen per jaar geopend, super gezellig en een waar rustpunt in de duinen of in ieders jachtige leven. Cees-Jan: “Ruim 22 jaar geleden was ik in India, deed onder andere een yogastudie, toen ene Kees Werkhoven op mijn pad kwam. Hij runde daar met de stichting Strohalm een schooltje voor kansarme kinderen. Ik ben er gaan kijken en was zo onder de indruk dat ik besloot te proberen of ik via mijn zaak geld voor daar zou kunnen inzamelen. Ik kwam in het bestuur van zijn stichting en toen daar een plaats vrij kwam heb ik Berry Janmaat gevraagd voorzitter te worden van het bestuur van de Stichting Strohalm Foundation. En Berry vult aan: “Het schooltje wordt gerund door een geweldige vrouw, Noor genaamd, en vanuit Nederland heb ik wekelijks contact met haar. Jaarlijks kunnen we dankzij gulle gevers 30.000 euro naar India overmaken. Daarvan kunnen 185 kinderen naar het schooltje waar ze gedurende 8 tot 10 jaar onderwijs genieten. Tussen de middag krijgen de kinderen een warme maaltijd en we verstrekken kleding”. 

Door Jan Pieter Becker 

Cees-Jan: “Na al die jaren onderwijs hebben de kinderen voldoende in hun mars, hebben we ze echt iets meegegeven waardoor de arme kinderen in aanmerking komen voor mooie banen zodat ze voortaan ook hun ouders kunnen onderhouden”. Berry: “We hebben een ANBI-status en alle binnengekomen gelden gaan rechtstreeks naar het schooltje. Dat kan omdat we alles zelf doen. Het is grappig, ondanks dat India ver weg is, voelt het als heel dichtbij. We moeten elkaar helpen en dat zien we in het schooltje. We maken goede stappen en dat stemt tot blijheid. Wij zijn blij wat we voor daar kunnen realiseren en zij zijn blij met wat we voor ze doen”. 

Cees-Jan: “Uiteraard zijn er nog veel wensen om het nog beter te laten lopen. We hebben op dit moment drie projecten: we willen het sanitair en de keuken opknappen, lessenaartjes aanschaffen (kinderen zitten nu veelal op de grond) en tot slot een computerzaal realiseren zodat ook digitaal lesgegeven kan worden. Daarnaast zijn we bezig met een eigen moestuin zodat ze eigen groente kunnen verbouwen”. Berry: “Veel gebeurt nog een beetje ‘houtje touwtje’. Ik streef naar continuïteit van het schooltje, dat het een goede opleiding blijft en dat het schooltje een goede toekomst heeft. 

Cees-Jan: Drie weken per jaar ga ik naar India, kijken hoe het schooltje reilt en zeilt. Wat direct opvalt is hoe blij zowel kinderen en leiding zijn, iedereen is blij en eerlijk gezegd, dat ben ik ook. En ook trots wat we toch maar met elkaar en met alle gulle gevers voor elkaar krijgen. Uiteraard hoop ik op nog meer donaties want ze zijn zo dankbaar dat het een extra goed gevoel geeft. Iedereen kan het schooltje volgen en een donatie doen. Met het geld kunnen de nieuwe projecten gerealiseerd worden”. 

Voor informatie: Berry Janmaat
06-54 74 49 98 of kijk op
www.strohalmfoundation.org
Facebook.com/strohalmfoundation