Willem van Moort. Foto: René de Wit.
Willem van Moort. Foto: René de Wit. Foto:

Stichting Leergeld Wassenaar zorgt dat ieder kind mee kan doen

Wassenaar - Stichting Leergeld is een landelijk initiatief en eigenlijk een vereniging van lokale stichtingen. Op dit moment zijn er ruim 250 gemeenten waar Leergeld actief is, sinds 2016 ook in Wassenaar. De stichting biedt kinderen uit gezinnen met een laag inkomen financiële ondersteuning zodat ze mee kunnen doen. Willem van Moort (1955) is voorzitter van de Stichting Leergeld Wassenaar en enthousiast vertelt hij over deze stichting. 

Door Jan Pieter Becker

“Toen ik gevraagd werd hoefde ik niet lang na te denken om ‘ja’ te zeggen. Kort gezegd is het doel van de stichting dat ieder kind in Wassenaar mee moet kunnen doen, ook als dat op basis van het gezinsinkomen niet mogelijk is. Kinderen kunnen meedoen met leeftijdgenoten als ze bijvoorbeeld een fiets hebben en een computer maar ook moeten ze aan sport kunnen doen en aan kunst en cultuur. Op dit moment helpen we bijna 400 Wassenaarse kinderen en het mooie is, niemand weet het, hun omgeving of vriendjes weten het niet en moeten het ook niet weten”, vertelt Willem met veel trots. “Eigenlijk zou de stichting niet meer nodig hoeven te zijn omdat alle kinderen gewoon zelf mee kunnen doen maar helaas is dat voorlopig nog ijdele hoop, zeker gezien het grote aantal kinderen dat door de stichting ondersteund wordt. De stichting krijgt een bedrag van de gemeente, de ‘zogenoemde Kleisma-gelden’ en voor de rest zijn we heel blij met heel veel gulle gevers die het doel van de stichting van harte hebben omarmd. Zo krijgen we donaties van Wassenaarse serviceclubs, van de stichting Boshuysen, van het Fonds 1818, van het Fonds Wassenaar, van de Stille Kracht van Wassenaar, van de Stichting Rust en Vreugd en daarnaast van veel grote en kleine acties die in Wassenaar plaatsvinden. Vijf vrijwilligers zijn dagelijks in de weer alles zo goed mogelijk te regelen”.

En die vrijwilligers, dat zijn Lydian en Conny, zij bezoeken de gezinnen thuis, Alice en Tjitske, zij nemen het vele kantoorwerk voor hun rekening en dat alles samen met Maurien, de coördinator. Elke maandag en donderdag is er in het Van Heeckerenhuis een spreekuur (van 12.30 uur tot 15.30 uur) en uiteraard is contact mogelijk via info@leergeldwassenaar.nl. Maurien: “Op dit moment helpen we 392 Wassenaarse kinderen. In deze coronatijd hebben we vooral te maken met digitalisering van het onderwijs en om kinderen niet achterop te laten raken waren laptops van de Laptopdesk zeer welkom”. En ze vervolgt: “Wij kunnen echt het verschil maken. Ouders die hier komen voelen een warm welkom en hebben al snel het gevoel dat er naar ze geluisterd wordt. Vooral kinderen hebben het moeilijk en dan is het belangrijk dat ze bijvoorbeeld kunnen sporten of naar de scouting kunnen. Verder vinden wij dat alle kinderen moeten zwemmen, het kan niet zo zijn dat daarvoor geen geld is en gelukkig vonden we daarvoor bij de gemeente een gewillig oor en extra geld”.

Willem van Moort tot slot: “In het voorjaar van 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en ik hoop dat de nieuwe gemeenteraad onze inspanningen alle kinderen mee te laten doen zal ondersteunen. Wassenaar wil ook een sociaal dorp zijn en wat is er dan mooier met elkaar te zorgen dat kinderen niet buiten de boot vallen of in een sociaal isolement komen”.