Wassenaarse Serviceclubs bijzonder actief met goede doelen

In Wassenaar zijn meer dan tien serviceclubs actief. Doel van hun leden is niet alleen onderling vriendschapsbanden op te bouwen en te netwerken, maar zeker ook actief betrokken te zijn bij de samenleving door onder andere goede doelen te steunen. In deze kersteditie van De Wassenaarse Krant alvast enkele serviceclubs en een greep uit goede doelen die het afgelopen jaar hun aandacht hadden. Ook enkele plannen voor het komende jaar. Andere serviceclubs zullen in 2022 nader belicht worden.

Door Jan Pieter Becker

Lions Club Wassenaar bestaat uit 50 leden en is daarmee is het de grootse Lions Club van Nederland. President is Cees Toet en hij vertelt enthousiast dat dit jaar steun is verleend aan de Stichting Jeugdformaat. Een Wassenaarse woning is door leden van zijn Club opgeknapt, zowel binnen als buiten, ook is onder andere keukenapparatuur geplaatst. Het is een huis voor jonge statushouders die zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht en tot hun 18e daar gehuisvest worden. Ook zijn Wassenaarse mantelzorgers verwend met uitjes naar het Louwman Museum en naar Museum Voorlinden. Door corona kan hun jaarlijkse kerstdiner voor mensen die dat verdiend hebben geen doorgang vinden en daarom brengen ze vandaag (23 december) kerstdiners bij de mensen thuis. Komend jaar zal de Lions Club Wassenaar werken aan een tweede huis voor de Stichting Jeugdformaat en daarvoor wordt een fundraisingactie opgestart. Ook wordt steun geboden om in Wassenaar een geheel dekkend netwerk van AED-apparatuur te bereiken.

Ook de Rotaryclub Wassenaar heeft 50 leden die wekelijks op woensdag rond lunchtijd bijeenkomen in Kasteel De Wittenburg. Secretaris Sjoerd Bosma laat weten met name lokale goede doelen te helpen die zich melden voor ondersteuning. Voor komend jaar zijn hun goede doelen dan ook nog niet bekend. “Het afgelopen jaar hebben we ondersteuning geboden aan Fietsmaatjes in Wassenaar, een mooi doel waaraan recent in De Wassenaarse Krant aandacht is besteed. Bij de eerste coronagolf hebben we, samen met serviceclubs uit onder andere Hillegom, gezorgd dat zorgmedewerkers elders konden overnachten. Ze werden ondergebracht in vakantiehuisjes in Noordwijk waardoor ze konden ontkomen aan coronaproblematiek thuis, ook om te voorkomen dat ze besmet zouden raken. Ook hebben we meegewerkt aan Shelterbox, een actie van Rotary Nederland en Rotary Internationaal. Noodhulp bestaat vaak alleen uit voedsel en medicijnen maar er is meer nodig waaronder noodonderkomens, dekens voor de eerste paar dagen, weken of maanden na een ramp, waardoor mensen geholpen worden hun leven weer op te pakken. Voor 2022 staat in ieder geval op het programma om iets te doen voor de Stichting Zorg- en Kinderboerderij Wassenaar.”

In gesprek met Berry Janmaat, lid van de Lions Club Wassenaar Duin hoorde uw correspondent over twee prachtige goede doelen van deze club. Zo werd voor de derde keer een rally georganiseerd voor klassieke auto’s en ook afgelopen jaar was dat weer een doorslaand succes. De opbrengst kwam, net als bij de eerdere edities, ten goede aan het Prinses Maxima Centrum. Een ander project, een project zelfs dat al 10 jaar aan de gang is, is het zuiltje in de Jumbo waar eenieder oud en vreemd geld kan deponeren. Het is lokaal een project van de Lions Wassenaar Duin maar zo’n zuil staat ook in 75 andere supermarkten door heel Nederland. Totaal is er al voor meer dan 1.1 miljoen euro opgehaald, geld dat ten goede komt aan de actie ‘Fight for Sight’, daarmee worden staaroperaties in de derde wereld uitgevoerd. Inmiddels zijn er al 75000 staaroperaties uitgevoerd, onder andere in India en Nepal. Nederlandse oogartsen gaan daar dan helpen en opereren. Lokaal, bij de Jumbo in Wassenaar, brengt de zuil ruim 4000 euro op jaarbasis op voor het mooie doel.

Rosanne Ferrari is penningmeester en vicevoorzitter van de Ladies Circle 02 Wassenaar. Die 02 staat voor dat het de tweede Ladies Circle is die in Nederland is opgericht. Deze serviceclub is actief voor zowel Landelijke als lokale goede doelen. “Landelijk werd het afgelopen jaar geld bijeengebracht voor Neurofibromatose en daar hebben we graag aan meegedaan. Mooi dat ook andere serviceclubs ons landelijke goede doel gesteund hebben met allerlei acties. Lokaal hebben we bijvoorbeeld recent in de Jozefkerk kerststukjes gemaakt voor eenzame ouderen en we hebben ouderen uit het Johannahuis een onvergetelijk dag bezorgd met een bustocht naar Volendam, zo hebben we onder andere aldaar een visje gegeten en een boottocht gemaakt. Ook hebben we ons ingezet voor Metakids met de actie Tony Chocolonely, eveneens een landelijke actie. Komend jaar zullen we ons wederom inzetten voor zowel landelijke als lokale doelen.”

Lions Wassenaar de Pauw is een serviceclub die bestaat uit 35 dames. President is Nicolet Beetsma – Vernes en het is mooi te horen over mooie plannen van ‘haar’ club voor het Hospice Wassenaar. “Daar zijn veel vrijwilligers actief en ze doen het heel goed. Wij ondersteunen ze graag en afgelopen zomer hebben we het nodige gedaan aan de gastenkamers. Zojuist hebben we kerststukjes gebracht zodat het hele hospice in kerstsfeer komt. In mei houden we een grote actie en organiseren we een lentefair met allerlei standjes waar van alles gekocht kan worden. De gehele opbrengst komt ten goede aan het hospice. Wat een jaarlijks terugkerende actie van ons is, dat is de inzamelingsactie voor de voedselbank. Dat doen we uiteraard dit jaar weer en binnenkort overleggen we met de supermarkten waar we dat gaan doen. Dit jaar moest het in verband met corona een ‘WhatsApp-actie’ zijn, dat hebben we voor de Jumbo gedaan en dat heeft heel veel donaties opgeleverd. Jumbo heeft er vervolgens nog een mooi bedrag bijgelegd.”
Een belangrijke serviceclub in Wassenaar is De Ronde Tafel, een club met leden die de 40 jaar nog niet hebben bereikt. Diederick de Vidal de St. Germain is de voorzitter en hij geeft aan dat ook zij aan fundraising hebben gedaan voor Neurofibromatose, een ziekte die voorkomt bij jonge kinderen. “Sinds jaar en dag exploiteren we op Koningsdag een bar en inkomsten daarvan worden aan goede doelen besteed. Afgelopen jaar was barexploitatie in verband met corona niet mogelijk, maar komend jaar hopen we dat we in het dorp tijdens Koningsdag tout Wassenaar van een drankje kunnen voorzien. Ook organiseren wij de Avondvierdaagse, dit jaar was het een online organisatie maar gelukkig hebben veel Wassenaarders toch de avondvierdaagse gelopen.” Deze serviceclub heeft nog ruimte voor nieuwe leden. Ben je onder de 40 jaar en vind je het leuk lid te worden van De Ronde Tafel, mail dan met de voorzitter op
Diederick@devidaldestgermain.com.