Afbeelding
Foto:

Nieuws van de Zorg- en Kinderboerderij Wassenaar

Wassenaar - Wij willen iedereen die onze kinderboerderij heeft bezocht, ons heeft gesponsord of ons op een andere manier heeft gesteund, door bijvoorbeeld te doneren of een dier te adopteren, heel erg bedanken voor het afgelopen jaar.
Wij wensen iedereen, ondanks alle omstandigheden rond Covid, fijne en gezellige dagen toe en hopen op een veilig en fijn nieuw jaar.
Namens alle medewerkers van Zorg Kinderboerderij Wassenaar (Phildelphia)

Dagbesteding
De meeste mensen met een verstandelijke beperking die op werkdagen in de kinderboerderij werken zijn inwoners van Wassenaar, veelal woonachtig in de locatie van Philadelphia voor begeleid wonen, die tegenover de KiBo ligt. Werken in de kinderboerderij past bij uitstek bij hun interesses en vaardigheden, meer dan andere vormen van dagbesteding. Juist daarom wonen zij in deze woonlocatie van Philadelphia.

Weekendvrijwilligers
In de KiBo werken ook veel weekendvrijwilligers. De KiBo heeft deze vrijwilligers keihard nodig, want op zaterdag en zondag zijn er geen cliënten voor de dierverzorging. Het gaat dan om de voederbeurten elk weekend, waarbij ook stallen uitmesten en voer klaarmaken behoren. Omdat het gaat om levende have vraagt deze zorg om groot commitment, 52 weekenden per jaar en bij alle weersomstandigheden, zomer en winter. We hebben ook circa zestig vrijwilligers per jaar van onder andere de American School.

Afhankelijk van rolstoeltoegankelijke en/of begeleide recreatie
Een bezoek aan de rolstoelvriendelijke kinderboerderij is een veel genoten uitje voor wie afhankelijk is van laagdrempelige begeleide recreatie. Dat is in het belang van veelal oudere Wassenaarders die door een fysieke of mentale beperking niet meer zelf iets kunnen ondernemen en zich daardoor ook eenzaam kunnen voelen. Laagdrempelig bezoek aan de kinderboerderij maakt begeleid bezoek mogelijk; ook voor de vrijwilligers die de begeleiding geven. Zo organiseert De Zonnebloem Wassenaar in de kinderboerderij lunches met een rondgang langs de dieren voor haar deelnemers. Ook voor bewoners van het op wandelafstand gelegen verpleeghuis Duinstede is een bezoek aan de dieren van de kinderboerderij, gecombineerd met een koffie met appeltaart, een welkome en veilige activiteit.

Natuureducatie in schoolverband
De KiBo ontvangt Wassenaarse schoolklassen voor natuureducatie. Daarvoor stelt de KiBo speurtochten en andere educatieve activiteiten beschikbaar voor verschillende leerniveaus. Kinderen kunnen op deze manier vertrouwt raken met dieren. Door het ontvangen van zowel individuele kinderen als groepen willen wij deze doelgroep kennis en respect bijbrengen voor het dier, waarbij ze er natuurlijk ook plezier aan mogen beleven.

(Jaarlijkse) Evenementen
De KiBo organiseert jaarlijks verschillende activiteiten die (veelal gratis en dus laagdrempelig) toegankelijk zijn voor alle Wassenaarders. Naast het schapen scheren, Palmpasen maken en eieren zoeken met Pasen, is er een Boerderijendag en wordt met dieren en bezoekers Werelddierendag gevierd. Op woensdagmiddag kan de Wassenaarse jeugd laagdrempelig kennismaken met ponyrijden. Bovendien bieden wij de mogelijkheid tot kinderverjaarspartijtjes en educatieve speurtocht in de kinderboerderij. In de vakantie brengen Wassenaarders hun kleine huisdieren voor vakantieopvang. Daarnaast kunnen Wassenaarders een specifiek dier naar keuze adopteren voor een beperkt bedrag per jaar. Zij ontvangen dan een persoonlijk certificaat en periodiek een informatiebulletin over het wel en wee op de KIBO. Dit alles draagt bij aan sociale cohesie en natuureducatieve ontwikkeling van de bezoekers, jong en oud.

Verder beheert de KiBo voor de gemeente de door de gemeente aangelegde Natuurspeeltuin, die naast de Kinderboerderij ligt. Deze blijkt, in combinatie met de kinderboerderij en haar horecafaciliteiten, een ideale plek voor opa’s en oma’s om op te passen. De horecaruimte in de KiBo wordt bovendien regelmatig verhuurd aan een breed palet ‘derde’ belanghebbenden zoals De Zonnebloem, politieke partijen, bridgeverenigingen, Rotaryclubs, fotoclub Silhouet, Wassenaarse scholen en Wassenaarders die een feestje geven. Hiermee helpen wij (ook minder draagkrachtige) sociale groeperingen in Wassenaar aan onderdak voor hun sociale activiteiten.
Meer informatie? Ga naar:
kinderboerderijwassenaar.nl