Foto: René de Wit.
Foto: René de Wit. Foto:

Sandy Seijn ziet veel perspectief in zelfstandige zorgboerderij Voorschoten

Voorschoten - Kwetsbare groepen, mensen met gedragsproblemen of een afstand tot de arbeidsmarkt, in contact brengen met de zorg voor dieren op een kinderboerderij, is de grote passie van Sandy Seijn. Ze gaat helemaal op in cliënten aanleren van nieuwe vaardigheden en aanbieden van een vast ritme.

Door Hans Beukema

Jarenlang deed ze dat in samenwerking met de kleine zorgorganisatie Levin. Sinds 1 juni is de Voorschotense helemaal als zelfstandige zorgboerderij aan de Rosenburgherlaan verdergegaan. “Dat was best een stap”, bekent ze. Sandy is beheerder en directrice van de zorgboerderij. “Levin hield op te bestaan. Het werd een onderdeel van de grote welzijnsorganisatie Middin. Omdat ik mijzelf wilden blijven onderscheiden met het aanbieden van diensten aan specifieke doelgroepen, besloot ik als zelfstandige zorgboerderij verder te gaan. Met zorg op maat dus zoals Levin. Cliënten of hun begeleiders kunnen daarbij zelf aangeven, hoeveel zorg ze bij ons willen inkopen. Dat zijn mensen met een PGB-budget, WLZ-indicatie of beschikking van de gemeente Voorschoten.”

Sandy noemt daarbij mensen met psychische klachten of het syndroom van Down als voorbeeld. “Dat gaat best goed. Cliënten helpen elkaar op de kinderboerderij. Dat is alleen maar positief. En ze leren hier nieuwe vaardigheden zoals de konijnen en paarden verzorgen op vaste tijden en op tijd komen. Ook wandelen met bijvoorbeeld een pony is prima. Het doet mij altijd weer goed, als mensen kleine stappen in hun ontwikkeling zetten. De boerderij heeft immers een educatieve functie. Ik heb personeel dat cliënten begeleidt.” Iedereen is welkom bij zorgboerderij. “De enige voorwaarde is dat je van natuur en dieren houdt. We hebben hier 250 dieren rondlopen. We zijn daarnaast een openbare kinderboerderij.”

Sandy is zeven dagen per week aan de Rosenburgherlaan te vinden. Ook heeft ze meerdere medewerkers op parttimebasis en enkele zaterdag- en zondagkrachten in dienst. “Het vinden van geschikt personeel is minder eenvoudig dat menigeen denkt. De parttimers moeten allemaal een zorgdiploma voor het werken met gehandicapten hebben. Daarnaast moeten ze ook goed met dieren, specifieke cliënten en overige bezoekers kunnen omgaan. En snel kunnen schakelen. Bezoekers kunnen met de meest uiteenlopende vragen komen”, benadrukt de onderneemster in hart en nieren. “Lang niet iedereen beschikt over die vaardigheden.”

Sandy is zelf van alle markten thuis. Zo draait ze regelmatig kantinediensten en helpt ze haar cliënten en bezoekers met de meest uiteenlopende zaken. Ze legt geduldig aan de koper van een drankje uit, hoe de pinautomaat precies werkt. “Ik doe daarnaast ook het beheer en administratie. Het bijhouden van wet- en regelgeving op het gebied van zorg en dierenwelzijn is ook een belangrijke taak voor haar. “Vanwege de vogelgriep moet ik locaties, waar de watervogels verblijven, afschermen.”

Een groep mensen mist de Voorschotense sinds de uitbraak van het coronavirus erg. “Dat zijn bewoners van verpleeghuizen, die hier dagbesteding konden doen. Ze moeten nu binnenblijven. Ik zou het toejuichen, als ze op termijn weer kunnen terugkeren. Ook hebben we nog ruimte voor cliënten die binnen onze doelgroep passen.” De zorgboerderij is bereikbaar via info@stichtingkinderboerderijvoorschoten.nl of 06-18 07 92 24.