Else van Dijk-Staats en Martin Telkamp. Foto: René de Wit.
Else van Dijk-Staats en Martin Telkamp. Foto: René de Wit. Foto:

Hospice Wassenaar op weg naar Kerstmis

Wassenaar - “Het cement van onze samenleving”, noemt Else van Dijk-Staats, voorzitter van het bestuur van Hospice Wassenaar, de groep vrijwilligers die dagelijks klaarstaat voor de gasten van het hospice. Zij is trots op wat er allemaal voor en door het Hospice Wassenaar bereikt is. Door medewerkers, sponsoren en bestuur maar vooral door de meer dan honderd vrijwilligers. Mensen die hun tijd en zorg geven aan de medemens. Die klaarstaan om de ander te helpen en te verzorgen. Die luisteren naar de ander en proberen er voor hen te zijn. Niet alleen voor de gasten van het hospice maar ook voor hun familie en naasten. Zeker in deze moeilijke tijd is het heel bijzonder dat de sfeer in het hospice door hen veilig, warm en comfortabel is en blijft.

Door Lydia Hendriksen

Martin Telkamp is zo’n vrijwilliger. Op de Wassenaarse vrijwilligersdag in 2010 kwam hij in contact met Hospice Wassenaar. Na verschillende gesprekken heeft Martin de stap genomen en is enige tijd later als vrijwilliger gestart. Met zijn bouwkundige achtergrond stapte hij in een voor hem onbekende wereld wat in het begin voor enige onzekerheid zorgde. Maar al snel werd hij door de ervaren vrijwilligers ingewijd en meegenomen in alle bezigheden van het hospice. Want naast het gastheerschap is er ook tijd voor huishoudelijke bezigheden en ondersteuning van de verpleging. Martin ervaart zijn werk in het hospice als mooi en is dankbaar dat hij dit kan en mag doen. “Ik ben blij dat ik in deze rijke en boeiende omgeving mijn bijdrage kan leveren en heb hierdoor een diepere betekenis aan mijn eigen leven kunnen geven.”

Hoe wordt Kerstmis gevierd in Hospice Wassenaar? “Ook hier maken we van kerst iets heel bijzonders”, legt Else uit. “We brengen sfeer in het huis door versieringen en decoraties. We ontvangen in deze periode regelmatig kerststukjes en bloemen van ondernemers, kerken en serviceclubs waarmee we in huis een gezellige kerstsfeer kunnen creëren. En natuurlijk mogen gasten van het hospice - zoals altijd - aangeven wat zij het liefst willen eten en drinken. Onze geweldige keukenbrigade ziet kans onze gasten en hun familie een waar kerstmaal te serveren. In het verleden hebben we zelfs wel eens een optreden van een kerstkoor gehad. Vanaf de trap in ons huis zongen zij kerstliederen voor de gasten. Natuurlijk staat flexibiliteit ook tijdens de kerstdagen bij ons voorop. We kunnen niet te veel plannen, maar bekijken het leven van dag tot dag.”

Iedere vrijwilliger die zich bij het hospice aanmeldt, volgt eerst een interne opleiding en loopt daarna mee met ervaren vrijwilligers. Op deze manier maakt de nieuwe vrijwilliger kennis met wat zij moeten weten om die laatste moeilijke fase in het leven voor onze gasten en hun dierbaren zo gelukkig en goed mogelijk te maken. De vrijwilliger ervaart wat het betekent om er letterlijk en figuurlijk ‘te zijn’ voor de gasten. Na de inwerkperiode gaat de vrijwilliger altijd samen met een ander aan de slag. Er zijn iedere dag vier diensten verdeeld over de dag van 07.30 tot 23.00 uur, waarbij twee vrijwilligers naast de vaste medewerkers klaar staan voor de gasten en hun bezoekers.

Want natuurlijk staat de gast op de eerste plaats, maar de aandacht en verzorging voor de naaste familieleden en vrienden is ook heel belangrijk. Wanneer een terminale patiënt thuis verpleegd wordt, is de druk op de naaste familie groot. Er moet geregeld, gezorgd en verzorgd worden.

In het hospice is er rust en kan de familie alle aandacht aan hun dierbare geven. De zorg wordt in zijn geheel door verpleegkundigen, medewerkers en vrijwilligers van het hospice overgenomen.

Voor de vrijwilliger is het belangrijk om tijd te nemen voor de ander en te luisteren naar zijn of haar levensverhaal. Als de gast dat wil. Martin geeft het op een bijzondere manier weer. “Het is alsof je even mag binnenkijken in de laatste dagen van het leven van een medemens. Dat is heel bijzonder en uitzonderlijk mooi om te doen.”

Wilt u ook vrijwilliger worden of meer informatie hierover? Kijk op de website en neem contact op met één van de coördinatoren van het hospice.

Hospice Wassenaar
Kerkstraat 79
2242 HE Wassenaar
070-779 61 50
www.hospicewassenaar.nl
coordinator@hospicewassenaar.nl

In kader:

Hospice Wassenaar staat ongeneeslijk zieke mensen op een veilige, warme wijze bij in de laatste fase van hun leven. Een team van medewerkers en vrijwilligers zorgt met veel toewijding en aandacht voor zes gasten en hun naasten. Want naast zes sfeervolle kamers zijn er voldoende mogelijkheden voor logees. Er is een gezellige woonkeuken en een prachtige tuin.

Onderhoud van het mooie pand aan de Wassenaarse Kerkstraat en de exploitatie van het hospice kost veel geld. Daarnaast staat er op het wensenlijstje nog een aantal zaken zoals het opknappen van de gastenkamers, het schilderen van het trappenhuis en het realiseren van een uitbouw voor opslag van rolstoelen en rollators.

Naast subsidie van de overheid is het hospice afhankelijk van sponsoring en schenkingen. Wilt u ook een bijdrage leveren? Word dan vriend van het hospice en ontvang 2x per jaar de nieuwsbrief. Alle informatie staat op www.hospicewassenaar.nl/vrienden. Uw gift of donatie is van harte welkom!