Hans Kranendonk. Foto: René de Wit.
Hans Kranendonk. Foto: René de Wit. Foto:

Welzijnswerk diaconie Protestantse Gemeente Voorschoten maakt Hans Kranendonk trots

Voorschoten - Zorg voor de leden van de Protestantse Gemeente Voorschoten en niet bij deze kerk aangesloten mensen zit de diaconie al jaren in het bloed. De leden verstrekken al jaren uiteenlopende hulp aan minder bedeelde Voorschotenaren en financiële steun aan lokale, regionale en internationale hulporganisaties.

Door Hans Beukema

Het maakt Hans Kranendonk, die al vijf jaar voorzitter van de diaconie van zijn Gemeente is, een trots man. “Een diaconie is de helpende tak van een kerk. Wij proberen die gedachte waar mogelijk uit te dragen. Een voorbeeld van onze welzijnsactiviteiten is de zogenaamde stille hulp”, vertelt de Voorschotenaar. “Vaak gaat het daarbij om activiteiten voor cliënten van maatschappelijke organisaties die vanwege hun persoonlijke situatie buiten bestaande regelingen van de gemeente of de rijksoverheid vallen. Of bij urgente noden te lang op hulp vanuit de gemeente Voorschoten moeten wachten. Wij vergoeden soms gehandicaptenparkeerkaarten of tenminste een deel van de tandartskosten van mensen. Het gaat daarbij vaak om eenmalige verzoeken vanuit maatschappelijke organisaties zoals Vluchtelingenwerk.”

Daarnaast brengen kerkgangers iedere december kerstpakketten rond bij minder bedeelde inwoners. “Wij krijgen van maatschappelijke organisaties hun adressen. Bedrijven doneren soms pakketten. Als Protestantse Gemeente maken we daar veel mensen blij mee. Ook trekken we vaak gezamenlijk op met de katholieke kerk of St. James. Dat is de Anglicaanse kerk in ons dorp. Stille hulp verlenen wordt steeds belangrijker. Meer mensen dan vroeger doen daar een beroep op.”

De diaconie organiseert naast stille hulp ook zorgvakanties voor senioren die begeleiding nodig hebben. “Wij schrijven die mensen in. We hebben een samenwerking met de Cirkelbus die deze ouderen naar Doorn brengen. Er gaan altijd diaken mee als begeleider. De diaconie betaalt vaak een deel van de kosten.” De kerk heeft ook oog voor de eigen leden. “Voorschotenaren, die bijvoorbeeld een dierbare zijn verloren, geven wij afhankelijk van de situatie een plant of iets anders.”

Om de hulp te financieren, halen de leden vaak geld op. “Dat kan in de vorm van collectes tijdens kerkdiensten. Daarnaast genereren wij inkomsten uit de verhuur van onze negen diaconiewoningen. Drie daarvan zijn voor mensen vanuit stichtingen die begeleid wonen aanbieden.”

De Protestantse Gemeente Voorschoten heeft de blik ook op het buitenland gericht. “We ondersteunen bijvoorbeeld een schoolproject op Java. Hulp aan Suriname is een nieuw activiteit van ons. We voelen nog steeds een speciale band met deze voormalige kolonie. Sinds het aantreden van president Chan Santokhi zijn de betrekkingen tussen Nederland en Suriname aanzienlijk verbeterd”, vertelt hij. “De financiële nood onder de armen in dat land is nog steeds hoog. Wij steunen dit jaar de diaconie van de Broedergemeente in Suriname. Elke maand gaat een voedselpakket van deze Broedergemeente naar honderd ontvangers. Dat zijn alleenstaande moeders zonder werk en ouderen. Voor hun schoolgaande kinderen krijgen diaconiecliënten een 'giftcard' ter waarde van 200 Surinaamse Dollar voor schoolspullen en een schooluniform.”

Voor de komende jaren wil de Voorschotenaar zich inzetten voor een groener karakter van zijn kerk. “Klimaat en energietransitie zijn belangrijke onderwerpen. De gevolgen van klimaatverandering zowel in Nederland als daarbuiten worden steeds zichtbaarder. We willen als diaconie graag meedenken over de aanpak van deze problemen op lokaal niveau en met concrete plannen komen.”