Foto: Carl Doeke Eisma
Foto: Carl Doeke Eisma Foto:

Ons fondsje

Zo’n tien jaar geleden leerde ik een inwoner van Wassenaar kennen die mij een uiterst interessant voorstel deed. Ik was op dat moment voorzitter van het bestuur van Humanitas Haaglanden, een vereniging die onder andere in Wassenaar en Den Haag actief is. Hij stelde voor dat hij maandelijks een bedrag zou overmaken bedoeld om mensen die in financiële moeilijkheden verkeren een steuntje in de rug te geven.

De vele vrijwilligers en vrijwilligsters die bij Humanitas werken, komen vrijwel dagelijks in contact met gezinnen waar een dergelijke hulp meer dan welkom is. Het werd al snel duidelijk dat dit via de vereniging Humanitas om financieel-technische redenen onmogelijk is. De betreffende gezinnen zouden deze hulp in de vorm van goederen krijgen en niet in de vorm van geld. Bovendien hoefde men hier niet voor te tekenen zodat deze gift bijvoorbeeld niet van het bedrag dat men via de bijstand krijgt, afgetrokken zou kunnen worden. Hier kon de accountant van Humanitas begrijpelijk niet mee akkoord gaan. Al het geld dat binnenkomt en wordt uitgegeven moet immers via een boekhouding verantwoord kunnen worden. Omdat we allebei al enthousiast geworden waren om op die manier mensen te kunnen helpen, besloten we naar andere mogelijkheden te gaan zoeken met als gevolg dat we dit samen zijn gaan doen. Wanneer er een verzoek binnenkomt om iemand of soms een heel gezin te helpen met de aanschaf van een ijskast, een wasmachine of een fiets om maar iets te noemen, ga ik op huisbezoek om te kijken of dit verzoek binnen ons fondsje past en vervolgens ga ik meestal samen met de aanvrager dit product kopen waarbij ik uiteraard betaal. Wél is het zo dat we eerst bekijken of een dergelijke aanschaf niet op een andere manier verkregen kan worden bijvoorbeeld via de gemeente. 

Laat ik enkele voorbeelden geven van aankopen die in de loop der jaren via ons fondsje gerealiseerd zijn. Ik gebruik het verkleinwoord fondsje omdat het hier niet om enorme bedragen gaat maar dat had u al begrepen. Een vrouw met twee kleine kinderen die na drie maanden ons land uitgezet zou gaan worden, had geen inkomsten. Humanitas heeft voor een tijdelijke huisvesting gezorgd en wij hebben gedurende die tijd het eten, luiers en dergelijke via de vrijwilligster die het gezin begeleidde, betaald. Een oude dame moest een speciale stoel hebben die niet door een andere instantie vergoed werd en die hebben wij voor haar gekocht. Een ernstig zieke man had geen wasmachine en hij wilde graag een fiets hebben. Beide hebben wij betaald. Zie ook de bijgevoegde kaart met tekst waarop hij ons bedankt voor die fiets. En dan een gezin waarvan de twee kinderen nauwelijks schoenen en kleren hadden. Ik ben samen met de moeder en de kinderen kleren en schoenen gaan kopen. Voor een jongeman die vrijwel niets had, hebben we een kledingkast, een bed met toebehoren en gordijnen gekocht. Hopelijk heeft u een idee gekregen wat de bedoeling is van ons fondsje. Mocht u denken dat u in aanmerking komt voor een vergelijkbare aanschaf omdat u dat echt zelf niet kunt betalen, mijn e-mailadres is:
carleisma@planet.nl .

 Carl Doeke Eisma