Mark van der Meulen (tweede van links) toont trots zijn certificaat
Mark van der Meulen (tweede van links) toont trots zijn certificaat Foto:

Mark van der Meulen behaalt zwarte band aikido

Voorschoten -  Op zondag 12 december is Mark van der Meulen (24) van Budocentrum Junansei geslaagd voor zijn zwarte band Aikido. Een zwarte bandexamen wordt afgenomen door de landelijke bond en bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden de basistechnieken gevraagd in vaste vormen (kata). In het tweede deel wordt die basis toegepast in een eigen werkstuk, open vragen en vrij gevecht (randori). 

Normaal gesproken zijn er twee keer per jaar examens, maar nu was dat vanwege de coronacrisis al een aantal keer niet doorgegaan. Mark had het eerste deel van zijn examen al in november 2019 succesvol afgerond. Er zat dus ruim twee jaar tussen beide delen. En dat is heel lang als je je probeert voor te bereiden.Afgelopen zondag was het eindelijk zover. Het examen kon doorgaan, alleen in aangepaste vorm en zonder publiek. Maar gelukkig ging het door.

Mark traint al negen jaar bij Budocentrum Junansei. Hij had een prachtig eigen werkstuk waarin hij liet zien dat hij erg veelzijdig is. In het vrijgevecht demonstreerde hij dat hij de basis uitstekend beheerst. Hij was steeds uit de weg als er iets op hem afkwam en kon onder druk een grote diversiteit aan technieken laten zien. Hij stond duidelijk boven de stof en genoot zichtbaar van het aikido. Het was een prachtig examen en Mark is glansrijk geslaagd voor de 1e dan Yoseikan Aikido. Voorschoten is een hele mooie zwarte band Aikido rijker.