Foto: Bernard Menken
Foto: Bernard Menken Foto:

VVD: Duindigt, geen gelopen race

In de gemeenteraad is deze week een voorstel besproken om richting te geven aan de mogelijke herontwikkeling van de draf- en renbaan Duindigt. Iedereen in Wassenaar kent Duindigt, ook wie er al jaren niet is geweest, weet hoe slecht de renbaan er financieel en qua onderhoud voorstaat. Dat er iets moet gebeuren is een feit en daar is iedereen van overtuigd! De Wassenaarse VVD is dan ook blij met het initiatief van de heer Hoetmer voor de herontwikkeling van Duindigt om het te behoeden van de ondergang.

Gezien de bijna 40 ingezonden reacties die de gemeenteraad mocht ontvangen is een ding zeker: het leeft in de buurt en iedereen volgt de ontwikkelingen op de voet. Er zijn twee dingen die gedaan moeten worden. Het eerste is het fysiek opknappen van de renbaan en het tweede is een gezonde exploitatie voor de toekomst. Het eerste kost veel geld en het tweede is niet zeker.
De gemeenteraad is akkoord gegaan met het startdocument en een stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling van Duindigt. Maar wat betekent dit? In ieder geval niet dat er nu gebouwd kan gaan worden. Het plan is door middel van een amendement wat duidelijker geworden en geeft minder vrijheid voor de mogelijkheid om extra woningen te bouwen.

Het idee is om een groot deel van de bestaande bebouwing af te breken en op hetzelfde aantal vierkante meters woningen, een hotel, een nieuwe tribune en overige faciliteiten voor de renbaan te bouwen. De woningen zijn bedoeld om de investering op te hoesten en het hotel zou een bijdrage voor de exploitatie moeten leveren. Als je hiernaar kijkt is dit een logisch plan. Maar wat gaat er gebeuren met het verkeer over de Waalsdorperlaan? Past dat wel? En parkeren, is er genoeg plaats? Wij hebben gevraagd naar gedegen onderzoek en integrale plannen.

Om de renbaan financiƫle ruimte te geven zullen er ook andere activiteiten dan alleen paardensport plaats vinden. Ook hier moeten regels worden gesteld. Maar stel nu dat alle plannen na uitvoering toch niet lukken. Dan staat er een hotel met 150 kamers leeg. Wat gaat daar dan mee gebeuren? Ook hier willen we antwoord op. Al met al een grote opdracht aan de initiatiefnemers om met een financieel degelijk plan binnen de gestelde kaders te komen alvorens er een vergunning wordt afgegeven. De race begint nu en de finish is nog niet in zicht.